Startskott för STs avtalsrörelse

AVTAL 20072007-06-11

I dag klockan tio utväxlade Arbetsgivarverket och förhandlingsrådet OFR sina avtalsyrkanden. Facket vill att statens löner ska hålla jämna steg med andra branscher och understryker vikten av lönekartläggningar.

STs förhandlingschef Johan Tengblad befarar att det kan bli svårt att få igenom en löneutveckling som motsvarar löneutvecklingen bland privatanställda tjänstemän – hittills ungefär 10,2 procent under tre år.

Orsaken är myndigheternas dåliga ekonomi.

Det är Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, där ST är medlem, som är den fackliga parten i förhandlingarna.

Avtalet gäller 240 000 anställda på statliga myndigheter och affärsverk.

I fackets yrkande understryks vikten av att det genomförs lönekartläggningar på myndigheterna. En åtgärd som Arbetsgivarverket kritiserat bland annat för att den skulle strida mot principen om individuell lönesättning.

Den lokala lönebildningen har också fått en mer central roll än tidigare. Enligt yrkandet ska parterna enas om löneprinciper, lönestruktur med mera innan lönerevisionen genomförs. Om de lokala parterna inte är överens ska de få hjälp av de centrala parterna.

OFR yrkar också på en lägsta individuell löneökning.

ST, som tidigare varit emot den förhandlingsform som innebär att chef och medarbetare själva kommer överens om lönen – så kallade lönesättande samtal – accepterar nu modellen under förutsättning att lönerna omfattas av kollektivavtal.  

Det ska också göras en avstämning av resultatet av de lönesättande samtalen innan lönerna fastställs. I alla fall om parterna inte kommit överens om något annat.

OFR vill också att sjukersättningen, som kompletterar den lagstadgade sjukpenningen, ska betalas ut till och med den 360e sjukskrivningsdagen. I dag betalar arbetsgivaren sjukersättning fram till den 90e dagen.

                                                                                                                                                                                                            

Vidare yrkar facket att Trygghetsavtalet, som reglerar villkor vid uppsägningar, förstärks så att det i större utsträckning omfattar korttidsanställda och att arbetsgivaren tar över ansvaret för att utbilda skyddsombud och personalföreträdare. Utbildningen har tidigare varit statsfinansierad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA