Staten har bra koll på sin forskning

FORSKNING2012-04-10

Kvalitetssäkringen av myndigheternas forskning är bra, men kan utvecklas. Exempelvis bör externa experter regelbundet utvärdera verksamheten, föreslår en utredning.

Totalt har 42 myndigheter granskats i utredningen, som haft i uppdrag att kartlägga kvalitetssäkringen av forskningen vid statliga myndigheter.

Utredaren, Per Tegnér, konstaterar att kvalitetssäkringen överlag är tillfredsställande, men föreslår ett antal åtgärder. Exempelvis bör alla myndigheter ha ett vetenskapligt råd. Rådens uppgift ska vara att granska forskningen både utifrån ett vetenskapligt perspektiv och utifrån att den ska ha relevans för myndighetens mål och uppdrag.

Utredaren nämner Socialstyrelsen och Trafikverket som två myndigheter som har intern beredning för prioritering av forskningsprojekt och där det borde finnas externa bedömare.

Kartläggningen visar också att departementen har olika principer i förhållande till styrningen av forskningen på myndigheterna. Vissa departement styr inte alls, medan andra, som Landsbygdsdepartementet, har en mycket detaljerad uppräkning för exempelvis Jordbruksverket. Utredaren ställer sig frågan om styrningen är alltför detaljerad, och om regeringen därmed inte tar tillvara på myndigheternas kompetens på forskningsområdet.

Enligt utredningen har de granskade myndigheterna omkring 800 disputerade forskare som forskar på hel- eller deltid.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA