Bild: Linnea Blixt

Statens institutionsstyrelse inför tjänstekläder

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2021-12-20

Alla medarbetare på Statens institutionsstyrelse som arbetar i direkt kontakt med klienter ska bära tjänstekläder på jobbet, har myndigheten beslutat. Införandet kommer att ske stegvis, och vara helt genomfört 2023.

Införandet av de nya tjänstekläderna ska enligt ett pressmeddelande från Statens institutionsstyrelse, SiS, ses som ett led i det pågående arbetet för att öka tryggheten på myndighetens ungdoms- och LVM-hem. Tjänstekläderna ska vara funktionella utifrån uppdraget. Ur ett arbetsmiljöperspektiv är det enligt SiS viktigt att nycklar, larm och passerkort kan placeras säkert, så att medarbetarna inte riskerar att tappa eller bli fråntagna larm och nycklar vid en incident. Namnskylt ska gör det enkelt för ungdomar, klienter och besökare att identifiera medarbetarna genom förnamn och funktion.

”Tjänstekläder skapar trygghet och är ett sätt att tydliggöra rollen som statsanställd. Med ökad enhetlighet och tydlighet i vår profession kan vi förbättra arbetsmiljön, stärka tryggheten för våra placerade och på samma gång höja förtroendet för SiS som myndighet”, understryker Helena Müller vid SiS säkerhetsavdelning i pressmeddelandet.

Huvudregeln är att tjänstekläder ska bäras på institutionsområdet. Undantag är möjliga för till exempel skol- och vårdpersonal. Även medarbetare som hanterar livsmedel samt fastighetsskötare undantas från kravet på tjänstekläder.

Vid permissioner eller andra utevistelser, där behandlingspersonal medföljer utifrån en behandlingsinsats, är huvudregeln att resorna genomförs med privata kläder. Detta för att inte röja sekretessen eller skapa obehag för ungdomar eller klienter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Arbetsmiljö

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA