Bild: Linnea Blixt

Statens institutionsstyrelse inför tjänstekläder

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2021-12-20
Alla medarbetare på Statens institutionsstyrelse som arbetar i direkt kontakt med klienter ska bära tjänstekläder på jobbet, har myndigheten beslutat. Införandet kommer att ske stegvis, och vara helt genomfört 2023.

Införandet av de nya tjänstekläderna ska enligt ett pressmeddelande från Statens institutionsstyrelse, SiS, ses som ett led i det pågående arbetet för att öka tryggheten på myndighetens ungdoms- och LVM-hem. Tjänstekläderna ska vara funktionella utifrån uppdraget. Ur ett arbetsmiljöperspektiv är det enligt SiS viktigt att nycklar, larm och passerkort kan placeras säkert, så att medarbetarna inte riskerar att tappa eller bli fråntagna larm och nycklar vid en incident. Namnskylt ska gör det enkelt för ungdomar, klienter och besökare att identifiera medarbetarna genom förnamn och funktion.

”Tjänstekläder skapar trygghet och är ett sätt att tydliggöra rollen som statsanställd. Med ökad enhetlighet och tydlighet i vår profession kan vi förbättra arbetsmiljön, stärka tryggheten för våra placerade och på samma gång höja förtroendet för SiS som myndighet”, understryker Helena Müller vid SiS säkerhetsavdelning i pressmeddelandet.

Huvudregeln är att tjänstekläder ska bäras på institutionsområdet. Undantag är möjliga för till exempel skol- och vårdpersonal. Även medarbetare som hanterar livsmedel samt fastighetsskötare undantas från kravet på tjänstekläder.

Vid permissioner eller andra utevistelser, där behandlingspersonal medföljer utifrån en behandlingsinsats, är huvudregeln att resorna genomförs med privata kläder. Detta för att inte röja sekretessen eller skapa obehag för ungdomar eller klienter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Arbetsmiljö
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.