– Statens kaka liten och otrygg

SPARANDE2005-11-01

– Statens kaka är både liten och otrygg numera, säger STs förbundsordförande Annette Carnhede i en kommentar till Försvarsförvaltningsutredningen.

– Det senaste försvarsbeslutet och omlokaliseringen av statliga myndigheter har inneburit att över 10 000 statligt anställda riskerar att förlora sina jobb, konstaterar Annette Carnhede.

ST har ca 240 medlemmar på Försvarets Forskningsinstitut (FOI).

De tre fackliga organisationerna ST, Försvarsförbundet och Officersförbundet är alla oroade över vilka konsekvenser Försvarsförvaltningsutredningen kommer att få för jobben. I ett gemensamt pressmeddelande begär de att varje myndighet ska få mandat att själva fatta beslut om hur besparingarna ska genomföras.

– Besparingar är inte samma sak som personalnedskärningar. Varje myndighet bör själv få ansvara för hur besparingarna ska göras, givetvis i samråd med de fackliga organisationerna, säger Försvarsförbundets ordförande Håkan Rosenqvist.

De tre organisationerna är överens om att de besparingar som nu föreslås är en logisk följd av det senaste försvarsbeslutet. ”Besparingarna förstärker den trend där de statligt anställda många gånger används som en budgetregulator i det politiska spelet”, skriver man i uttalandet som också Officersförbundets ordförande Lars Fresker står bakom..

De myndigheter som berörs av utredningens förslag är Pliktverket, Försvarets Materielverk (FMV), Fortifikationsverket, Försvarets Forskningsinstitut (FOI), Försvarshögskolan, Försvarsmaktens högkvarter, Försvarets Radioanstalt (FRA) och Militära Underrättelse och Säkerhetstjänsten (Must).

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA