Stora neddragningar på statliga myndigheter

SPARANDE2005-11-01

Den svenska försvarsförvaltningen har för stor kostym, anser den statlige utredaren Peter Lagerblad, och föreslår besparingar på drygt två miljarder kronor.

Den särskilde utredaren har gått igenom Försvarsmaktens organisation och de övriga myndigheterna med anknytning till totalförsvaret. Förslagen till neddragningar påverkar både bemanning och materialhantering.

Totalt omsätter de berörda myndigheterna sju miljarder kronor och hade 2004 6 200 anställda. Organisationen har påverkats mycket lite av de senaste årens neddragningar av försvaret i övrigt. Också i en nordisk jämförelse är den svenska myndighetsverksamheten stor, menar Försvarsförvaltningsutredningen.

Peter Lagerblad

föreslår att försvarsforskningen ska dras ner med 500 miljoner kronor och prioriteras om både till sakområden och ambitionsnivå.

Kostnaderna för försvarets material och teknik ska reduceras med 900 miljoner kronor, genom att man sänker kraven på specialutvecklad utrustning och i första hand använder sig av färdigutvecklade produkter vid inköp. Också organisationen kring materialhanteringen ska anpassas till den sänkta nivån.

Försvarsmaktens centrala ledning ska reduceras ytterligare för att spara 250 miljoner kronor.

Antalet elever i högre officersutbildning ska reduceras avsevärt – besparing 160 miljoner kronor.

Mark- och lokalförvaltningen, mönstring/inskrivning och underrättelsetjänsten ska spara 100 miljoner kronor vardera.

Utredaren konstaterar att förslagen kommer att få omfattande personalkonsekvenser och föreslår att en särskild avvecklare utses.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA