Strejk hotar på Europaparlamentet

EU2009-12-18

Anställda på Europaparlamentet hotar med strejk om den årliga löneförhöjningen uteblir. En strejk skulle hota de kommande utfrågningarna av de nya kommissionärerna.

En minoritet av EU-länderna har i EUs ministerråd blockerat ett beslut om den årliga löneförhöjningen för de anställda vid Europaparlamentet. I egenskap av ordförandeland har Sverige inte haft någon uppfattning i frågan.

Enligt ministerrådets rättstjänst är det en lagstadgad skyldighet att genomföra löneförhöjningen, som sker enligt en beräkningsmodell som beslutats av ministerrådet. Enligt den ska höjningen bli 3,7 procent, men ett antal medlemsländer anser att det inte är försvarbart att höja lönerna mot bakgrund av det ekonomiska läget, skriver Europaportalen.

Kommissionens ordförande José Manuel Barroso försvarade löneförhöjningen i samband med förra veckans toppmöte:

– Vi kan inte bryta mot lagen. Om medlemsländerna höjer sina egna löner kommer även de EU-anställdas löner att höjas. Det är inga konstigheter, sade han enligt Europaportalen.

En del anställda vid ministerrådet har redan genomfört strejkaktioner den här veckan. Vid Europaparlamentet kan en eventuell strejk bli aktuell i januari, då bland annat utfrågningarna av de nya kommissionärerna ska genomföras.

Den stoppade lönehöjningen gäller samtliga cirka 45 000 anställda på EUs institutioner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner EU
Inlagt av mandarin (ej verifierad) ons, 01/20/2010 - 09:25
Den beräkningsmodell som nämns i artikeln går ut på att EU-tjänstemännen helt enkelt får samma löneutveckling som statstjänstemännen i de största medlemsstaterna - med ett års fördröjning. Eftersom dessa fick rejäla reallöneökningar under 2008 (i Belgien där flertalet EU-tjänstemän arbetar höjdes statstjänstemännens reallöner exempelvis med 4.4 %) skall avtalsenligt EU-tjänstemännen också få en löneökning nu. Nu vägrade medlemsstaterna att hålla sin del av avtalet och ge EU-tjänstemännen samma lönepåslag som de redan givit sina nationella tjänstemän för ett år sedan - och då blev EU-tjänstemännen förbannade och strejkade.

För övrigt kommer deflationen som rått under 2009 såvitt man kan se att leda till en lönesänkning för EU-tjänstemännen när lönerna indexeras igen 2010. Gissningsvis kommer ministerrådet inte att protestera då.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA