Strejk i detaljhandeln avblåst

AVTALSRÖRELSEN2012-04-13

Det blev ingen strejk i detaljhandeln. Efter en dag av intensiva förhandlingar under medlarnas ledning fick Handels i går igenom ett avtal med kronpåslag och jämställdhetspott.

Den varslade strejken för drygt 5 500 anställda i butiker och lager runt om i landet drogs aldrig igång vid midnatt. Efter en lång dags mangling lyckades Handels och Svensk Handel komma överens om ett avtal. Handels är nöjt med att avtalet innehåller jämställda lönesatsningar som kan lyfta en lågavlönad och kvinnodominerad bransch:

”Sammantaget kan man säga att avtalen ger garanterade löneökningar, har en jämställdhetsprofil, stärker yrkesrollen och ökar tryggheten och inflytandet för den enskilde”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Avtalet ger löneökningar för butiksanställda på heltid med 710 kronor per månad , varav 390 kronor fördelas generellt och 320 kronor lokalt. Lägstalönerna höjs med 568 kronor per månad. Inom partihandeln är det generella kronpåslaget 665 kronor per månad.

Ingångslönerna höjs bara med 80 procent i förhållande till övriga lönökningar.

Parterna är också överens om ett avtal om yrkespraktik för ungdomar som gör det möjligt för företag med kollektivavtal att ta emot praktikanter som får 75 procent av ordinarie lön. Praktiken är på 12 månader och gäller elever på gymnasiets handels- och administrationsprogram.

Svensk Handel anser att avtalet ryms inom det löneledande ”märket” som satts av industrin:

”Det är högt, men eftersom det även innehåller besparingar för arbetsgivarna håller sig lönekostnaderna på den nivå som har etablerats i årets avtalsrörelse”, säger arbetsgivarorganisationens vd Dag Klackenberg i ett pressmeddelande.

Avtalet är ettårigt med början 1 april i år. Enligt Svensk Handel innebär uppgörelsen att lönekostnaderna ökar med totalt 2,6 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA