Strejk inom vårdsektorn avblåst

ARBETSMARKNAD2016-12-13
Det blir ingen strejk vid de privata vårdföretagen. På måndagskvällen enades Kommunal och Almega om ett avtal, som bland annat ger undersköterskor ett extra lönelyft.

Kommunal hade varslat om strejk för 1 000 medlemmar på privata vårdföretag från i dag. Men eftersom båda parter accepterade medlarnas bud på måndagen har stridsåtgärderna ställts in. Avtalet innebär att undersköterskor inom privat vård och omsorg får del av den extra lönesatsning som undersköterskor inom offentlig, idéburen och kooperativ verksamhet redan har fått.

”Det här är ett styrkebesked och en seger för såväl undersköterskor som övrig personal inom privat vård och omsorg. Vi har varit tydliga med våra krav och det är glädjande att motparten gått oss till mötes på alla punkter. Det här är ett viktigt steg mot mer jämställda löner även inom den privata vårdsektorn”, skriver Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i ett pressmeddelande.

Medlarna från statliga Medlingsinstitutet lämnade i går eftermiddag över ett bud till parterna som accepterades av både fack och arbetsgivare. De totala kostnaderna för det nya avtalet håller sig enligt Almega inom ramen för den norm som etablerats för årets avtalsrörelse:

”Vi är nöjda med att ett nytt avtal har träffats vilket undanröjer den konflikt som hade inneburit stora konsekvenser för ett flertal medlemsföretag och dess kunder. Vi är samtidigt nöjda över innehållet i det tecknade avtalet som innebär en satsning på undersköterskor i paritet med övriga på arbetsmarknaden”, skriver Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund i ett pressmeddelande.

Utöver satsningen på undersköterskornas löner innebär avtalet också att heltid ska vara norm. Avtalet är på 18 månader och gäller från första december 2016. Löneökningen för undersköterskorna blir 1 200 kronor per månad från 1 mars. Övriga medlemmar får 700 kronors löneökning, vilket enligt Kommunal är i nivå med resten av arbetsmarknaden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.