Studenter är osäkra på fack och arbetsliv

TRIA2005-05-31

Bara en av sex studenter tror att de får ett bättre arbetsliv än föregående generationer. Men en majoritet tror att facket kan bidra till bättre lönevillkor och arbetsmiljö.

Det visar en undersökning från den nya studentorganisationen Tria, ett samarbete mellan ST, SKTF och HTF.

Det viktigaste när man kommer ut i arbetslivet är att man har meningsfulla arbetsuppgifter och kan påverka sin arbetssituation, anser studenterna. Hög lön kommer betydligt längre ner på önskelistan för de flesta.

Tre av fyra studenter anser att det går att påverka och förbättra förhållandena på deras framtida arbetsplats om man är många som går ihop.

Bedömningen av jämställdheten på arbetsmarknaden är avsevärt mer negativ: Tre av fem kvinnliga studenter tror att deras löneutveckling blir sämre på grund av att de är kvinnor. Något färre män, 46 procent, tror att de kommer att gynnas lönemässigt av sitt kön.

Blandade svar

Ett blandat resultat visas också i svaren på frågor om facket. Över hälften anser att facket kan bidra till bättre löner och anställningsvillkor, men nästan lika många tycker att fackföreningar står för byråkrati. Endast ett fåtal ser de fackliga organisationerna som moderna och effektiva.

Viktigt med kollektivavtal

Samtidigt tror bara var femte student att de klarar sig utan facket i arbetslivet, och nära hälften vill i framtiden ha facklig hjälp i löneförhandlingar. Två av tre tycker det är viktigt att det finns kollektivavtal.

Av enkäten, som bygger på svar från drygt 1 100 personer, framgår också att de flesta studenter skulle vilja ha hjälp i form av råd om lön och stipendier, aktuell branschinformation och söka-jobbtips.

På flera frågor svarar en relativt stor grupp ”vet ej” eller ger obestämda svar.

– Undersökningen visar att studenters kunskap om facket är låg, säger Cecilia Wallén, som arbetar i Tria. De frågor som studenterna tycker är viktiga, som inflytande på arbetsplatsen, är sådana som facket arbetar med. Och under studietiden kan vi stötta med yrkesinformation och personliga nätverk – i facket finns förtroendevalda som kan möta studenterna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA