Svårt att klara de trafikpolitiska målen

TRAFIKVERKET2010-10-21

Trafikverkets ledning varnar i ett brev regeringen för att myndigheten kanske inte kommer att uppfylla de trafikpolitiska målen de närmaste åren. Anledningen är bland annat bristande ekonomi.

I ett brev till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd skriver Trafikverkets styrelse att de vill uppmärksamma regeringen på vissa frågor som ”påverkar Trafikverkets möjligheter att uppnå de trafikpolitiska målen.”

Trafikverket – som funnits i ett drygt halvår – bildades bland annat för att integrera väg- och järnvägsplaneringen bättre. Men nu klagar myndigheten på att regleringsbrev och anslagsstruktur inte tillåter verket att arbeta effektivt trafikslagsövergripande. Bland annat har regleringsbrevet ett ”detaljerat synsätt” där väg och järnväg skiljs åt.

Trafikverket brottas också med omfattande ekonomiska problem. Landets järnvägar utnyttjas hårdare än någonsin tidigare. De senaste åren har tågen blivit längre, tyngre och bredare. Det gör att spår, ledningar och växlar slits snabbare och leder till fler störningar – särskilt i storstadsområden. Därför arbetar Trafikverket nu med en ny underhållsstrategi.

Men myndigheten flaggar i brevet för att man under de närmaste åren kommer att ha mindre pengar till just drift och underhåll. Också planerade infrastrukturprojekt kommer att stoppas för att finansiering saknas.

Anledningen sägs bland annat vara det underskott på drygt 1 miljard kronor som myndigheten dras med sedan sammanslagningen av Banverket och Vägverket. Trafikverket har också fått ta över nya uppgifter från andra myndigheter och bolag utan att särskild finansiering tillförts, står det i brevet.

Den ekonomiska obalansen riskerar att leda till lägre transportpolitisk måluppfyllelse den närmaste tiden. Trafikverket skriver att ”de samhällsekonomiska effekterna” av detta nu ska analyseras.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA