Svegfors höjer varningens finger

NYHET2004-01-21

Ansvarskommittén målar upp en mörk bild av ett samhälle, kännetecknat av obalans mellan behov och tillgängliga resurser.

Denna obalans kräver att uppgifter och ansvar delas upp tydligare mellan stat och kommun. Likaså behövs nytänkande och öppenhet för förändringar på alla nivåer – och även mellan nivåer – i samhället, ifall välfärdsåtagandena ska klaras av i framtiden.

Slutsatserna dras i den parlamentariskt sammansatta Ansvarskommittén som lämnat sitt första delbetänkande. Ordförande är landshövding Mats Svegfors.

Kommitténs förslag innebär bland annat ett antal strategier, riktade mot de olika nivåerna. En hel del är också rena problemformuleringar inför kommande utredningsuppgifter.

Idag medför den statliga sektorstyrningen att kommunernas helhetstänkande och utvecklingskraft hindras. Det området vill Ansvarskommittén utreda vidare liksom den regionala nivån och huvudmannaskapet för hälso- och sjukvård. Detta rör bland annat om landstingen ska var kvar eller inte.

Vidare anser kommittén att de offentliga åtagandena måste omprövas, förändras eller avvecklas.

I väntan på tilläggsdirektiv i vår vill Ansvarskommittén också fördjupa sig i till exempel den offentliga sektorns ekonomi på längre sikt, hur medborgarnas medskapande, ansvar och engagemang ska ske individuellt och kollektivt, nya driftsformer för samhällstjänster och förutsättningar för tillväxt.

Ansvarskommittén

Kommittén utreder den framtida samhällsorganisationen och förhållandet mellan stat och kommun. Den ska också analysera vilken anpassning som krävs till EU, om stat och landsting klarar sina välfärdsåtaganden och hur demokrati och medborgarinflytande påverkas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA