Svenska kraftnät ska nyanställa 800 personer

SVENSKA KRAFTNÄT2022-05-04
Det statliga affärsverket Svenska kraftnät planerar att nyanställa cirka 800 personer de närmaste åren för att möta behovet av utbyggnad av elnätet. Redan i år ska 300 personer rekryteras. Totalt kommer myndigheten att ha 1 700 anställda i slutet av 2024.

Svenska kraftnät har enligt ett pressmeddelande redan fördubblat antalet anställda till cirka 900 på några år. Men enligt myndigheten kräver energiomställningen och utfasningen av fossila bränslen mycket stora investeringar i det svenska transmissionsnätet, både på land och till havs. Därför ska ytterligare 800 personer att rekryteras under åren 2022–2024.

Svenska kraftnät konstaterar i pressmeddelandet att myndigheten har en central roll i utvecklingen av energisystemet. Av de nyanställda ska cirka var fjärde ersätta konsulter som i dag arbetar på myndigheten.

I pressmeddelandet framhåller generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe flera skäl till att Svenska kraftnät behöver växa: ”Vi står inför omfattande investeringar framöver – där hälften avser förnyelsen av vårt befintliga elnät och stationer och andra hälften i nyinvesteringar. Därtill pågår arbeten kopplat till utvecklingen av elmarknaden och för att säkra leveranssäkerhet och stabilitet. Även totalförsvarets behov gör att vi behöver bli fler”.

Bland de yrkesgrupper som myndigheten vill rekrytera finns bland annat elkraftsingenjörer, projektledare, it-specialister, säkerhetsspecialister, tillstånds- och miljöhandläggare och kompetens inom havsbaserad infrastruktur.

Svenska kraftnät har enligt pressmeddelandet en investeringsplan för transmissionsnätet som för den kommande tioårsperioden uppgår till 100 miljarder kronor. Utvecklingen drivs av energiomställningen och nödvändigheten av att fasa ut fossila bränslen inom bland annat industrin och transportsektorn.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.