Svenska Kraftnät tror på bolagsform

NYHET2003-12-16

Bolag kan lättare investera och samarbeta med andra företag och nordiska motsvarigheter. Det anser Svenska Kraftnät som vill överge affärsverksformen.
– Vi har inte begärt att få bli bolag utan endast påtalat i vår treårsplan för 2002–2004, att affärsverksformen passar dåligt med delar av vår verksamhet, säger stabsdirektör Dag Holmberg, Svenska Kraftnät.
Orsakerna är flera, men främst är det samarbetet med andra svenska företag som gör att Svenska Kraftnät vill vara självständigare i förhållande till staten/ägaren. Som bolag kan man agera lättare, göra större investeringar eller gå i borgen utan regeringens tillstånd.
Diskussion pågår exempelvis med Birka Energi, Vattenfall och Sydkraft om att bilda ett företag för att bygga upp ett optokabelnät.
– Dessutom samarbetar vi med våra nordiska motsvarigheter och de är eller fungerar som bolag, tillägger han.
Från fackets sida är man inte så förtjust.
– Vi ser det inte som ett stort hinder om Svenska Kraftnät fortsätter att vara affärsverk. Som medborgare ser jag det principiellt som en stor nackdel. Den offentliga insynen förloras, konstaterar Lisa Björkling, ST-Kraftnät. Blir vi bolag väntar ett stort arbete med förhandlingar för personalen och nytt avtal.
Idag finns bara fem affärsverk kvar: Banverket, Luftfartsverket, Sjöfartsverket, Svenska Kraftnät och Vägverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA