Svenska pappor tar mest barnledigt i EU

SOCIALFÖRSÄKRING2018-11-01

Sverige ligger i topp i EU när det gäller antal män som är föräldralediga. I botten ligger papporna i Italien och Rumänien, rapporterar Europaportalen.

Nästan tre av fyra svenska pappor uppger att de har tagit eller kommer att ta ut föräldraledighet, enligt en stor undersökning genomförd på uppdrag av EU-kommissionen. Det ger en överlägsen seger för Sverige. I Finland, som ligger tvåa på listan, är det mindre än varannan pappa som säger sig ta ut föräldraledighet, skriver Europaportalen.

I alla EU-länder är det en större andel kvinnor än män som tar ut föräldraledigt. Skillnaden mellan könen i Sverige fem procentenheter, samma som i Belgien och Nederländerna. Bland dem som uppgav att de inte tagit ut och inte kommer att ta ut föräldraledighet var det viktigaste skälet att man inte hade råd eller att den andra föräldern redan tagit ut all föräldraledighet. I Sverige är pengarna mer sällan anledningen, de tillfrågade hänvisade oftast till att partnern redan tagit ut all ledighet.

EU-kommissionen har föreslagit att EU ska införa minst fyra månaders öronmärkt ledighet per förälder. EU-parlamentet vill gå ännu längre och föreslår högre ersättning för föräldralediga. Men det finns motstånd från medlemsländernas regeringar i ministerrådet, skriver Europaportalen. Ministerrådet förespråkar två månaders öronmärkt föräldraledighet och att det blir upp till de enskilda medlemsländerna att sätta ersättningsnivåer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA