Sverige toppar EUs lista över livsarbetstid

EU2016-11-15

EU-medborgarnas yrkesverksamma liv har blivit längre de senaste tio åren – men ingenstans är den förväntade yrkesaktiva tiden så lång som i Sverige. Det visar aktuella siffror från Eurostat.

Den förväntade livsarbetstiden bland EU-medborgarna har ökat från 33,5 till 35,4 år mellan 2005 och 2015. Ökningen beror främst på en snabb ökning bland kvinnor, där förväntad livsarbetstid ökat från 30,2 år 2005 till 32,8 år 2015, men också bland män har den förväntade arbetstiden ökat.

I topp i Eurostats jämförelsematerial ligger Sverige, där den förväntade livsarbetstiden ligger på 41,2 år i genomsnitt, följt av Nederländerna med 39,9 och Danmark med 39,2. Under perioden 2005-2015 har den förväntade årsarbetstiden i Sverige ökat med 2,3 år, vilket är något snabbare än genomsnittet i EU. Den kortaste genomsnittliga livsarbetstiden förväntas av medborgarna i Italien med 30,7 år.

Enligt Eurostat ligger de två länder utanför EU före Sverige när det gäller förväntat långt arbetsliv - Island (46,6 år) och Schweiz (42,5).

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA