Tingsrätt riskerar vite på 300 000 kronor för bristande arbetsmiljö

DOMSTOLARNA2021-12-01
Om inte Värmlands tingsrätt utreder och kommer till rätta med de brister som finns i arbetsmiljön riskerar domstolen ett vite på 300 000 kronor, skriver Dagens Juridik. Tingsrätten tvingas nu dessutom att betala ett tidigare vite på grund av att domstolshandläggarna fortsatt har en för tuff arbetsbelastning.

Publikt har tidigare rapporterat om arbetsmiljöproblemen på Värmlands tingsrätt och den höga arbetsbelastningen för domstolshandläggarna.

I en uppföljning har nu Arbetsmiljöverket konstaterat att tingsrättens situation fortfarande inte är tillräckligt bra. Myndigheten ska därför betala ett vite på 25 000, enligt tidningen Dagens Juridik.

Arbetsmiljöverkets granskning har också visat på ytterligare probem på tingsrätten, rapporterar tidningen. Domstolen föreläggs nu att genomföra en rad åtgärder kopplade till arbetsmiljön, annars väntar ett vite på ytterligare 300 000 kronor.

Det handlar bland annat om att undersöka förhållanden i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön som kan leda till konflikter och kränkande särbehandling samt undersöka om medarbetare känner till var de kan vända sig vid behov av stöd eller hjälp och utifrån det bedöma riskerna för olycksfall eller ohälsa.

Åtgärderna ska vara genomförda senast i slutet av april nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.