Tjänstemän tvingas gå ner i lön

JOBBEN2006-08-15

Allt fler tjänstemän tvingas gå ner i lön när de får nytt jobb efter att ha varit arbetslösa. Det visar statistik från Trygghetsrådet.

Trots högkonjunkturen skapas för få nya jobb för att tjänstemännen ska kunna ställa krav vid anställningstillfället.

Under tidigare högkonjunkturer har tjänstemännens löneförhandlingsläge varit starkt eftersom företagen haft problem att finna kvalificerade medarbetare, men så är det inte i år, säger Carl-Gustaf Leinar, vd för Trygghetsrådet, till Sveriges Radio.

Hittills i år har Trygghetsrådet hjälpt cirka 11 000 tjänstemän till nya anställningar. Av dessa har mer än var tredje tvingats sänka lönen jämfört med sitt förra jobb. Första halvåret i fjol tvingades en av fem att gå ner i lön.

Fyra av tio tjänstemän har också tvingats att acceptera tidsbegränsade anställningar. Och många får nöja sig med en lägre befattning än vad de tidigare haft, enligt Carl-Gustaf Leinar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA