Bild: Mostphotos

Transportstyrelsen kräver vite av Trafikverket

SPÅRTRAFIKEN2019-06-04

Transportstyrelsen kräver Trafikverket på miljonbelopp i vite om myndigheten inte försäkrar sig om att personal på järnvägsspåren har rätt behörighet. Trots upprepade krav har Trafikverket inte svarat på hur myndigheten ska säkerställa detta.

I ett vitesförläggande mot Trafikverket kräver Transportstyrelsen att myndigheten säkerställer att personal som arbetar i spåret har rätt behörigheter. Trafikverket har enligt Transportstyrelsen inte kunnat redovisa hur man kontrollerar och följer upp kompetens och behörigheter bland anställda hos externa entreprenörer, detta trots upprepade krav. Därmed finns en risk att personal saknar kunskap om det säkerhetsarbete de ska göra.

”Transportstyrelsen har sedan 2015 genomfört två tillsyner mot Trafikverket och vi har fortfarande inte fått svar på hur Trafikverket säkrar att anlitad personal som utför säkerhetsklassade arbetsuppgifter i spår har rätt kompetens och behörighet. Vi ser detta som en brist som måste åtgärdas”, kommenterar Claes Elgemyr på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Om den personal som anlitas inte är behörig får det betydelse för säkerheten i det arbete man utför, och det ökar riskerna för tillbud och olyckor, skriver Transportstyrelsen. Myndigheten hänvisar också till EUs förordningar, järnvägslagen och Transportstyrelsens föreskrifter. Där ställs krav på att den som förvaltar järnvägsinfrastruktur, i det här fallet Trafikverket, ska ha ett system för kompetensstyrning.

Transportstyrelsen kräver nu:

  • att Trafikverket ska ha rutiner som garanterar att anlitad personal uppfyller nödvändiga behörigheter
  • att kontroller ska ske innan entreprenören börjar sitt arbete i spåranläggningen och
  • att det finns rutiner för att över tid följa upp den externa personalens behörigheter och kompetens.

”Trafikverket vet inte i förväg vilken personal som tilldelas arbetsuppgifter av betydelse för säkerheten och därför kan de inte heller veta om personalen har rätt behörighet för det uppdrag som de anlitas för”, påpekar Claes Elgemyr i pressmeddelandet.

Viteskravet innebär att Trafikverket ska betala en miljon kronor var tredje påbörjad månad om myndigheten inte redovisar hur de påtalade bristerna ska rättas till. Viteskravet gäller från och med den 27 juni 2019.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA