Dan Ribbenborg.
Bild: Olof Abrahamsson
Dan Ribbenborg.

Tuff arbetsbelastning kan leda till vite

ARBETSFÖRMEDLINGEN2020-04-22
Arbetsförmedlingen i region syd måste ta tag i problemen med arbetsmiljön, annars hotar vite, enligt ett föreläggande från Arbetsmiljöverket. Huvudskyddsombudet Dan Ribbenborg är nöjd med beskedet och konstaterar att Arbetsmiljöverket delar hans uppfattning.

I slutet av förra året anmälde skyddsorganisationen Arbetsförmedlingens region syd till Arbetsmiljöverket. Bakgrunden var att de anställda inte längre klarade av sitt uppdrag och att det efter ett år med varsel och kontorsnedläggningar saknades balans mellan krav och resurser, något som vi på Publikt tidigare har rapporterat om.

Efter inspektioner och tidigare krav på åtgärder har Arbetsmiljöverket nu skärpt tonen ytterligare och fattat beslut om ett föreläggande med vite. Arbetsförmedlingen har tidigare aviserat flera åtgärder för att förbättra situationen, men dessa bedöms inte som tillräckliga.

I sitt beslut skriver Arbetsmiljöverket att Arbetsförmedlingen måste åtgärda problemen med arbetsbelastningen och göra det tydligare vad som ska prioriteras när resurserna inte räcker till.

Är inte detta gjort innan 15 augusti i år riskerar myndigheten ett vite på 100 000 kronor.

Huvudskyddsombudet Dan Ribbenborg, som stod bakom anmälan till Arbetsmiljöverket, är nöjd med beskedet.

– Arbetsmiljöverket ser samma saker som oss, arbetsgivaren har inte varit tydlig i sina svar kring vad det är man ska göra, när eller hur. Det har hela tiden varit vår uppfattning och Arbetsmiljöverket verkar dela den bilden, säger Dan Ribbenborg till Publikt.

Han hoppas att den skärpta tonen från Arbetsmiljöverket kan leda till en förbättring.

– Det känns som att dialogen har blivit bättre nu, och vi har inplanerade möten där vi kommer att diskutera de här frågorna. Men vi väntar fortfarande på konkreta förslag, säger han.

Coronapandemin och det höga antalet nyinskrivna på Arbetsförmedlingen har inte gjort situationen lättare. För att klara trycket har anställda från region syd fått flytta över till kundtjänst och hjälpa till med inskrivningar.

– Det här är förstås ännu en konsekvens av vår extremt dåliga budget. Så som det ser ut just nu kan vi bara fokusera på en sak i taget, säger Dan Ribbenborg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.