Tuffa sjukregler drabbar äldre

SOCIALFÖRSÄKRING2014-05-22

Fler äldre väljer att hellre lämna arbetslivet genom tidig pension än att vara sjukskrivna. Det framgår av en studie från Inspektionen från socialförsäkringen, ISF.

Bland personer mellan 60 och 64 år som varit mycket sjukskrivna har det blivit allt vanligare att man lämnar arbetslivet helt genom tidig ålderspension jämfört med för tio år sedan. Att lämna arbetslivet i förtid genom ålderspensionering, arbetslöshet och sjukskrivning är vanligare bland låginkomsttagare.

En del av förklaringen är skärpta regler inom sjukförsäkringen, anser ISF:

”Att fler lämnar arbetslivet i förtid kan ha sin förklaring i hårdare krav för att exempelvis beviljas sjukersättning till följd av åtstramningarna som har skett inom sjukförsäkringen”, kommenterar projektledaren Marcela Cohen Birman i ett pressmeddelande.

Studien visar också att andelen 60-64-åringar som gått från att vara långtidssjukskrivna till att försörja sig genom förvärvsarbete har ökat markant sedan år 2003.

”Det är en positiv utveckling att en större andel förvärvsarbetar”, anser Marcela Cohen Birman. ”Men utvecklingen mot att en större andel också lämnar arbetslivet i förtid är problematisk, särskilt för låginkomsttagare, som riskerar få låga inkomster under resten av livet, vilket i förlängningen även kan påverka legitimiteten för socialförsäkringssystemet”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA