Tvungen ta sjuka barn till tingsrätten

RÄTTSVÄSENDET2014-02-03

En polisman i Göteborg tvingades ta sina sjuka småbarn med sig till tingsrätten för att vittna. Om han uteblev på grund av vård av sjukt barn hotade rätten med 2 000 kronor i vite.

Sambon var bortrest och ingen annan kunde ta hand om de sjuka barnen, ett respektive tre år, skriver Svenska Dagbladet, SvD. Då ringde polismannen till tingsrätten i Göteborg för att meddela att han inte kunde komma för att vittna.

På eftermiddagen ringde tingsrätten tillbaka för att meddela att sjuka barn inte var skäl nog att utebli. Om han inte infann sig till rättegången skulle han få betala vite med 2 000 kronor. Då tog han de två barnen med sig och inställde sig till förhandlingen, som gällde ett trafikmål.

”Det är fullständigt oacceptabelt att man ska behöva utsätta sina barn för en rättegång. Poliser blir hotade och uthängda på nätet och det sista man vill ska hända är att ens familj ska bli drabbad av det yrke och de arbetsuppgifter man har”, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till SvD.

Göteborgs tingsrätt har senare erkänt att det blev fel, men den drabbade polismannen tänker ändå anmäla domstolen till Justitieombudsmannen, JO, skriver tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA