Ungas frågor måste fram

NYHET2004-02-24

– Likaväl som ST lägger ned energi på en bra deltidspension borde man titta på villkoren vid föräldraledighet, anser ST-medlemmen och fackordföranden John Nilsson.

28-årige John Nilsson är utredare i hälsoekonomi på Hjälpmedelsinstitutet i Stockholm, tillika fackordförande för de cirka 45 ST-medlemmarna på arbetsplatsen. Han pekar med viss stolthet på de nya ST-skyltarna vid flera av korridorens dörrar där förtroendevalda har sina rum. Här är ST det dominerande facket.

John Nilsson är inte bara en ovanligt ung fackordförande, han har också många synpunkter på förbundets verksamhet. De senaste årens uttalade inriktning mot yngre och välutbildade visar att ST är på rätt väg, anser han, men ambitionerna måste synas mer i praktiken.

– ST behöver bli bättre på att driva de yngres intressen., säger John Nilsson.

På Hjälpmedelsinstitutet har man till exempel förhandlat fram tre ytterligare semesterdagar till anställda under 30 år, från 28 till 31 dagar.

– Jag tycker personligen det är absurt att det är mer semester för äldre, säger John Nilsson. Och jag förutsätter att ST kommer att arbeta med den frågan, eftersom man säger att ålder och lång tjänstgöring inte är ett argument för högre lön och bättre anställningsvillkor. Längre semester är också ett bra rekryteringsargument för den statliga sektorn.

ST behöver även bli mer lyhört för den enskilda medlemmens behov, tycker han.

– Om vi ska vara bästa facket för varje individ måste man också anpassa kraven efter individens behov. Och då behövs flexibilitet i lönebildningen.

Det skulle kunna betyda att någon kan få kortare arbetstid i stället för högre lön, eller kanske leasingbil, pensionsförsäkring, kompetensutveckling, semesterdagar eller bredband. Den som idrottar mycket kanske vill lägga en del av löneökningen på ett rejält friskvårdsbidrag.

ST-avdelningen på Hjälpmedelsinstitutet planerar för egen del att ta upp frågan om pensionsförsäkring för dem som är intresserade. Arbetsgivaren är inte negativ, men ser praktiska problem, säger John Nilsson.

– Men med en lön över brytpunkten tjänar både den anställde och arbetsgivaren på en sådan lösning.

På området friskvård har valfriheten för institutets personal redan ökat. Friskvårdstimmen har tagits bort – i stället har arbetstiden minskats med en timme. Därmed kan även de som hellre har aktiviteter på kvällstid utnyttja timmen.

För ST centralt skulle en satsning på utbildningar för medlemmarna vara ett sätt att sticka ut lite mer, föreslår John Nilsson. Om ST driver till exempel ledarutbildningar kan facket påverka framtidens chefer, påpekar han.

Hjälpmedelsinstitutet

Hjälpmedelsinstitutet är en ideell förening med staten, Landstingsförbundet och Kommunförbundet som huvudmän. Några av huvuduppgifterna för de drygt 90 anställda är provning och upphandling av hjälpmedel för funktionshindrade, forskning och utveckling samt utredningsverksamhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA