Universitet anmäls för 90 tillsättningar

GÖTEBORGS UNIVERSITET2015-11-25

Två tidigare anställda har anmält Göteborgs universitet till Universitetskanslerämbetet. Anmälarna hävdar att universitetet tillsatt ett 90-tal tjänster utan att ha utlyst dem. Det skriver Göteborgs-Posten.

Det är inte första gången frågan är uppe på bordet. Förra året fick Göteborgs universitet bakläxa i tre tjänstetillsättningar som överklagats till Statens överklagandenämnd. Nämnden framhöll då att alla tjänster i offentlig regi måste utannonseras.

Enligt anmälarna, forskarna Jan Almäng och Christer Svennerlind, ska de nu anmälda fallen i huvudsak ha inträffat under den senaste femårsperioden.

”Syftet med vår anmälan är att få Göteborgs universitet att följa svenska lagar och förordningar, att vi och andra får konkurrera på lika villkor om de tjänster som finns. Vi är alltså inte ute efter att enskilda, som i dag har dessa tjänster, ska bli av med sina anställningar”, säger Jan Almäng, till Göteborgs-Posten.

Pam Fredman, rektor på Göteborgs universitet, säger till tidningen att hon inte kände till att det fanns så många fall. Hon vet om de tre fall som överklagandenämnden tagit upp och ytterligare åtta fall som en professor anmält till universitetsdirektören.

”Vi ska följa det regelverk som gäller. Vi kan också konstatera att universitet och högskola i Sverige har väldigt lite mobilitet och därför är det än mer viktigt att vi ser till att vi öppnar nya anställningar externt och att man får konkurrera med sina kompetenser”, säger hon till Göteborgs-Posten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA