Vill anmäla prefekt till ansvarsnämnd

HÖGSKOLAN2016-04-27

Göteborgs universitet har anställt i strid mot lagen. I fyra fall bör en prefekt ställas till svars i Statens ansvarsnämnd eller i myndighetens personalansvarsnämnd. Det skriver universitetets internrevisor i en rapport.

”Det står utom allt tvivel att felaktiga beslut har fattats”, skriver internrevisionen i två rapporter. I den ena har man specialgranskat en anmälan som rör åtta fall. I den andra en anmälan som rör 95 tjänstetillsättningar.

Trots det anser inte internrevisionen att berörda chefer ska ställas till svars. Det beror enligt revisorn delvis på att lärosätets egen anställningsordning, i strid med anställningsförordningen, har kunnat feltolkas. Enligt den kan man få uppfattningen att det är i sin ordning med tidsbegränsade anställningar på sex månader utan att tjänsterna behöver utlysas.

Revisorn menar att flertalet berörda därför inte har agerat oaktsamt utan utifrån universitetets dokument och praxis. I vissa av de berörda tjänstetillsättningarna har det också förflutit så lång tid att fallen är preskriberade.

Interrevisionen anser dock att en prefekt ska anmälas till Statens ansvarsnämnd eller personalansvarsnämnden för att ha tillsatt fyra tjänster på ett felaktigt sätt. I de fallen har prefekten varit informerad om vad som gäller eftersom prefekten själv beställt ett utlåtande från en advokatbyrå. Ett avsiktligt agerande som står i strid med anställningsförordningen, enligt internrevisionen.

Men även i övrigt har universitetet, främst humanistiska fakulteten, inte följt anställningsförordningen, konstaterar internrevisionen. Anställningar har ingåtts utan laga grund och ”inlasningar” har skett utan att villkoren för att tillämpa lagen har varit uppfyllda. Revisorn uppmanar universitetet att se över och rätta till riktlinjer och praxis på det arbetsrättsliga området.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA