Universitet lät bli att annonsera ut tjänster

ARBETSRÄTT2016-06-03
Precis som Göteborgs universitet har också Lunds universitet haft som praxis att inte annonsera ut anställningar på mindre än sex månader, trots att den möjligheten togs bort redan 2011. Det skriver Universitetsläraren.

Av misstag publicerade Lunds universitet en annons om att en tjänst skulle förlängas med tre månader. I annonsen angavs vilken person som skulle ha anställningen. När Universitetsläraren nystade i historien visade det sig att den aktuella forskarens tjänst aldrig varit utlyst, trots att han redan jobbat ett år på Lunds tekniska högskola.

Enligt anställningsförordningen ska alla tjänster utlysas, oavsett tidslängden. Publikt har i en tidigare artikel skrivit om Göteborgs universitet som blivit anmält för att inte ha annonserat ut tjänster i drygt 90 fall. Personalchefen Sonja Meiby vid Lunds universitet berättar för tidningen att de har haft liknande praxis:

”Under lång tid har vi, tillsammans med många svenska universitet, förhållit oss till att anställningar under sex månader inte alltid annonseras, det har varit praxis till för cirka ett år sedan och har sin bakgrund i äldre skrivningar i högskoleförordningen. Vårt förhållningssätt numera är att informera om lediga anställningar enligt anställningsordningen från början”, skriver Sonja Meiby i ett mejl till tidningen.

I det aktuella fallet hade universitetet handplockat en forskare till ett projekt och anställt honom på sex månader. Därefter hade anställningen förlängts i sex månader. Ingen av gångerna utlystes anställningen. Det var först vid den andra förlängningen på ytterligare tre månader som annonsen av misstag publicerades på universitetets webbplats.

Universitetslärarförbundets förbundsdirektör Git Claesson Pipping säger till Universitetsläraren att grundregeln är att alla anställningar ska utlysas:

”Det verkar uppenbart att man redan från början vetat att man behövde forskaren under en längre tid. Men eftersom man felaktigt ansåg att man kunde slippa lysa ut om anställningen var sex månader så gjorde man medvetet de första två anställningarna så korta”, säger Git Claesson Pipping till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.