Bild: Mostphotos

Uppmanar till strid om minimilöner

EU2021-01-21
Nu går Sveriges kommuner och regioner, SKR, in i debatten om minimilöner. ”Det är anmärkningsvärt att regeringen inte gör sitt yttersta för att stoppa minimilönedirektivet”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

SKR är missnöjt med hur regeringen agerat i debatten om EU-kommissionens förslag till minimilönedirektiv. I ett skarpt formulerat pressmeddelande med rubriken ”Oroande slapp hantering av EUs minimilönedirektiv” kritiseras regeringen.

­”Sveriges regering har hittills haft en alldeles för defensiv hållning mot EU-kommissionens minimilönedirektiv. Regeringen måste följa riksdagens mandat och kraftfullt markera att minimilöneförslaget strider mot subsidiaritetsprincipen och att EU inte har befogenhet att lagstifta på området”, konstaterar SKRs ordförande Anders Knape pressmeddelandet.

SKR påpekar att riksdagen i ett enigt beslut 15 december slog fast att förslaget till nytt direktiv om minimilöner strider mot EUs subsidiaritetsprincip och att EU inte har befogenhet att lagstifta på området.

”SKR och övriga parter på arbetsmarknaden har upprepade gånger påtalat vikten av att regeringen agerar kraftfullt och stoppar EUs minimilönedirektiv. Det här är en avgörande strid för den svenska modellen och vi måste agera beslutsamt på alla nivåer och i alla kontakter. Jag utgår från att regeringen kommer att agera betydligt kraftfullare framåt”, kommenterar Anders Knape.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.