Utfryst sedan hon varit i tidningen

VÄGVERKET2003-11-27

ST hjälpte Linda Larsson höja lönen med 1 500 kronor. Idag känner hon sig utfryst av arbetskamrater och chef och får inte sitt visstidsförordnande förlängt.

– Jag tycker inte det är ett bra budskap till de anställda: Förhandlar du med fackets hjälp får du sparken.

Det säger Linda Larsson som är assistent på Vägverkets förarprovskontor i Örebro. I september fick hon med STs hjälp månadslönen höjd med 1 500 kronor (se faktaruta). Nu har hon fått veta att hennes visstidsanställning inte förlängs.

Hennes chef Roger Carlsson bestrider att tidningsartikeln har påverkat beslutet.

– Orsaken till att visstidsanställningen inte förlängs är organisatorisk, säger han.

Idag mår Linda Larsson dåligt och har ont i magen när hon ska gå till jobbet. Orsaken är att hon känner sig utfryst av kamrater och chefer, efter det att Statstjänstemannen skrivit om lönehöjningen (nummer 12/02).
Särskilt sedan hennes chef och den funktionsansvarige vid ett tillfälle haft enskilda samtal med alla på förarprovskontoret utom med henne.

– Det känns som om alla är emot mig och som om de talar om mig, säger Linda Larsson.

Det är efter de samtalen som hon fått beskedet, att hennes visstidsanställning inte förlängs efter december.

Roger Carlsson hävdar att Linda Larsson helt missuppfattat situationen och förstår inte alls att hon känt sig utfryst. De samtal han haft med andra på kontoret rör inte henne.
– Av allt att döma är det hela klantigt skött av arbetsgivaren. Linda Larsson har inte fått stöd när hon ifrågasatt hur lönerna sätts, säger Jan Widegren, vice ordförande för ST-Vägverket.

ST-Vägverket ska undersöka vad som ligger bakom närmaste chefens och arbetskamraternas agerande gentemot Linda Larsson.

– Det är illa om någon måste gå med ”knut i magen” till jobbet. Vägverket har en policy för hur mobbning ska hanteras, tillägger Jan Widegren. Vad vi kan göra för Linda Larsson nu är att hjälpa henne få nytt jobb.

Fakta

Linda Larsson hade ursprungligen ett vikariat som assistent på Vägverkets förarprovskontor i Örebro. Trots löfte om att få förhandla upp lönen efter sex månader sade arbetsgivaren nej och lokala facket gav inte stöd åt hennes lönekrav. Sedan en ombudsman från ST förhandlat och hotat med Jämo höjdes månadslönen med 1 500 kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA