Bild: Mostphotos, Getty Images

Utredare ertappad med fusk med arbetstiden

FÖRSÄKRINGSKASSAN2024-01-09

En anställd på Försäkringskassan registrerade restid till och från jobbet som arbetstid och gjorde flera otillåtna slagningar i myndighetens ärendehanteringssystem, enligt arbetsgivaren, som nu gjort en åtalsanmälan om dataintrång.

När den anställde konfronterades av sin chef erkände han att han misskött sin tidrapportering och att han satt i system att stämpla in på morgonen innan han påbörjat sin resa till arbetet, och det ska också ha hänt att han stämplat ut först efter det att han kommit hem från jobbet, skriver Försäkringskassans personalansvarsnämnd i sitt beslut.

När myndigheten granskade den anställdes tidsredovisning visade det sig att 514 av 710 registrerade arbetstimmar varit pauser.

Den anställde ska enligt personalansvarsnämnden även ha gjort flera otillåtna slagningar i myndighetens ärendehanteringssystem. Arbetsgivaren anser inte att mannen har kunnat förklara varför han gjort slagningarna, även om han själv har hävdat att de måste ha varit arbetsrelaterade.

Sedan Försäkringskassan aviserat att mannen skulle komma att avskedas sade han själv upp sig. Försäkringskassans personalansvarsnämnd har därför beslutat att endast anmäla honom till åtal för dataintrång.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA