Utredare föreslår ny myndighet

STATEN2005-08-23

En ny statlig myndighet, förvärvsavdrag för ensamstående och mer lokalt jämställdhetsarbete. Det är några av förslagen i Gertrud Åströms utredning.

Sedan början av 90-talet har mycket positivt hänt på jämställdhetens område, konstaterar utredningen; fler kvinnor sitter i politiska församlingar och i statliga bolagsstyrelser, kvinnorna är mer välutbildade, ägnar sig mindre åt obetalt arbete och jobbar mer sällan deltid.

Men mycket återstår att göra; männen dominerar de privata bolagsstyrelserna och kvinnorna hoppar ofta av sina politiska uppdrag. De flesta professorerna vid högskolorna är män och ungdomars studieval är fortfarande könsbundet.

Oförändrade löneskillnader

Trots att kvinnorna är bättre utbildade har löneskillnaderna varit i stort sett oförändrade sedan jämställdhetslagen trädde i kraft 1980, konstaterar utredaren Gertrud Åström. Här är några av hennes förslag:

o En ny jämställdhetsmyndighet inrättas. Uppgift: samordna myndigheternas arbete med jämställdhetspolitik, stödja de jämställdhetsansvariga på länsstyrelserna, stödja kommunerna och initiera forskning på jämställdhetsområdet.

o Länsstyrelserna får i uppdrag att översätta de nationella jämställdhetsmålen till regionala mål för att stärka det lokala jämställdhetsarbetet.

o En delegation för hälsa och heltid i välfärdssektorn ska öka kvinnors arbetsutbud och fördela medel till kommunala utvecklingsprojekt.

o Ett utvecklingsarbete ska öka samverkan mellan olika politikområden och myndigheter. Den första etappen föreslås bli inriktad på mäns våld mot kvinnor.

o Kvotering av föräldraförsäkringen är nödvändig. Regeringen bör överväga att införa ett förvärvsavdrag för ensamstående föräldrar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA