Utrikes födda får oftare avslag på sjukpenning

FÖRSÄKRINGSKASSAN2016-04-08
Personer som är utrikes födda får oftare avslag på sjukpenning än inrikes födda, oavsett diagnos. Skillnaderna i avslag kan inte förklaras av faktorer såsom utbildningsnivå, yrke och inkomst.

Personer som är utrikes födda får oftare avslag av Försäkringskassan än inrikes födda, oavsett sjukdomsdiagnos, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i en ny granskning. Skillnaderna i avslag kan bara i begränsad utsträckning förklaras av faktorer såsom utbildningsnivå, yrke och inkomst. En delförklaring kan vara brister i Försäkringskassans utredningar av rätten till sjukpenning, både för personer som får avslag och för dem som beviljas sjukpenning.

”Det behövs en mer aktiv handläggning hos Försäkringskassan, både när det gäller inrikes födda som beviljas sjukpenning och för personer som är födda i Mellanöstern, Nordafrika och Turkiet och som får avslag”, säger utredaren Martin Söder i ett pressmeddelande.

De som är födda i Mellanöstern, Nordafrika eller Turkiet, och får avslag på ansökan om sjukpenning, har oftare ofullständiga ansökningar än inrikes födda som får avslag. Trots det kompletterar Försäkringskassan inte ärendena i tillräcklig utsträckning, enligt ISF. Dessutom erbjuder Försäkringskassan inte auktoriserad tolkhjälp ens när det finns ett tydligt behov av det.

Inrikes födda som får sjukpenning har ganska ofta ett läkarintyg baserat på en telefonkontakt med läkaren, trots att sjukskrivning baserad på telefonkontakt endast bör ske i undantagsfall. Ändå ber Försäkringskassan sällan läkaren att komplettera intyget, skriver ISF.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.