Utvärdering visar på ökad effektivitet

ARBETSFÖRMEDLINGEN2009-06-25

Arbetsförmedlingens verksamhetsresultat har inte försämrats, trots det minskade anslaget. Det uppger myndigheten i en egen utvärdering av den nya organisationen.

För ett och ett halvt år sedan, den 1 januari 2008, gick Ams, Arbetsmarknadsverket och länsarbetsnämnderna i graven och ersattes av Arbetsförmedlingen. Sedan dess ska den nya myndigheten löpande informera regeringen om sina resultat.

Enligt myndighetens senaste utvärdering har Arbetsförmedlingen i sin nya form fått en mer enhetlig och effektiv administration. Verksamhetsresultaten har bibehållits, ”med hänsyn tagen till det förändrade konjunkturläget”. Under förra året anvisades 32 procent av de arbetssökande jobb att söka, vilket är en förbättring från år 2006, då motsvarande siffra var 25 procent.

Men det finns också mörkare tendenser i rapporten. Sökaktiviteten, som visar hur många jobb som sökts och hur mycket tid den arbetssökande har lagt ner på att leta efter lediga jobb, minskade under förra året. Det är ett trendbrott – under flera år har sökaktiviteten stadigt ökat.

– Vi har fått kraftiga sparbeting samtidigt som vi har gått in i en stor lågkonjunktur. Att i det läget försöka bibehålla samma resultat är i stort sett ett omöjligt uppdrag, anser Thomas Fager, ST-ordförande på Arbetsförmedlingen.

– Det finns gränser för hur mycket en arbetsförmedlare faktiskt kan prestera.

Också matchningseffektiviteten, som är ett mått på hur många arbetssökande som faktiskt får arbete genom Arbetsförmedlingen, är på väg nedåt. Den har tidigare legat på en konstant nivå sedan 2001.

Enligt utvärderingen kan både den försämrade matchningen och sökaktiviteten troligtvis förklaras med konjunkturläget och den snabba omsvängningen på arbetsmarknaden. Också arbetet med myndighetens omorganisation kan ha försämrat effektiviteten under förra året.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA