Var tolfte mobbad enligt polisenkät

POLISEN2006-02-21

En intern undersökning inom polisen visar att mobbning är vanligt förekommande. Var tolfte anställd uppger att de utsatts för kränkande särbehandling under det senaste året.

Av:  Christian Örjestål

SCB har gjort en enkät bland samtliga polisanställda, utom de som jobbar på Säkerhetspolisen och Ekobrottsmyndigheten. Tre av fyra, eller 16725 personer, har svarat på frågor om arbetsmiljö, trivsel, ledarskap, inflytande och lön.

De anställdas samlade betyg på polisen är 5,7 på en tiogradig skala. Minst nöjda är de polisanställda med sina möjligheter att påverka samt med lön och annan ersättning. Mest nöjda är de med egenkontroll, stöd, arbetskrav och fysisk arbetsmiljö.

Var tolfte, eller 8,4 procent, svarar ja på frågan om de utsatts för kränkande särbehandling under det senaste året.

Männen anger i högre grad än kvinnorna att de utsatts för kränkande särbehandling av chefer, medan något fler kvinnor anger att den kränkande särbehandlingen kommer från arbetskamrater.

–Det här är helt oacceptabelt, säger Lennart Grönberg, ledamot i STs förbundsstyrelse och vice ordförande för ST inom Polisväsendet.

Han kommer att ta upp frågan i den centrala arbetsmiljökommittén.

MOBBNING

Kränkande särbehandling (mobbning) definieras enligt Arbetsmiljöverket som »återkommande eller negativt präglade handlingar som riktas mot enskilda arbetstagare på ett kränkande sätt och kan leda till att dessa ställs utanför arbetsplatsens gemenskap«.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA