Vill ha bättre finansiell samordning

SKL2007-06-20

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, skriver till regeringen och begär mer pengar till finansiell samordning mellan landsting, kommuner, Försäkringskassan och arbetsförmedlingen.

Sedan 2004 kan kommuner och lands­ting samordna sina insatser med arbetsförmedlingen och Försäkringskassan när det gäller stödet till människor som är sjukskrivna eller går utan arbete under längre perioder. Men de pengar som finns räcker bara för innevarande år, konstaterar SKL i brevet till regeringen och föreslår att de ekonomiska ramarna ökas. Eftersom kostnaderna för sjukpenning minskar föreslår SKL att den del av Försäkringskassans kostnader för sjukpenningen som kan användas för finansiell samordning ökas från fem till tio procent.

Hittills ingår 100 kommuner och 16 landsting i samordningsförbund, men enligt SKLs bedömning är behovet lika stort i hela landet. Med de resurser som finns för närvarande måste Försäkringskassan redan nu prioritera vad pengarna ska räcka till.

Insatserna riktas mot människor med olika former av fysiska eller psykiska besvär och som har arbetsmarknadsmässiga eller sociala pro­blem. Unga, ensamstående föräldrar, personer med psykisk ohälsa och utrikes födda är särskilt utsatta grupper. Totalt är det fem procent av den arbetsföra befolkningen som kan komma ifråga för samordnade insatser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA