Vill stoppa ensamarbete

ST2004-01-21

ST-Spårtrafik har överklagat Arbetsmiljöverkets beslut att tillåta visst ensamarbete på Citypendeln i Stockholms län.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Bakom ST-Spårtrafiks överklagan ligger flera års missnöje med den undantagsparagraf som Citypendeln ensidigt infört. Enligt den kan lokförare beordras köra pendeltåg med över 1000 passagerare utan hjälp av tågvärd eller konduktör.

Motsvarande ensamarbete på SJs motorvagnståg har nyligen förbjudits med 10 miljoner kronor i vite om förbudet överträds.

Undantagsparagrafen som tillåter ensamarbete på tåg med max fyra vagnar, har tillämpats &quotetitt som tätt&quote sedan Citypendeln startade år 2000, och under vissa perioder systematiskt, hävdar Lennart Nilsson, skyddsombud för ST-Spårtrafik Citypendeln.

ST-Spårtrafik begärde därför att detta arbete skulle stoppas enligt arbetsmiljölagen.

Lokförarna har till exempel inte fått hjälp med att övervaka trafikantutbytet och dörrstängning, vilket ökat både risken för olycksfall och förarnas stress.

Vid den arbetsmiljöinspektion som genomfördes i slutet av november förklarade arbetsgivaren att tågvärdar och konduktörer saknats bland annat på grund av senkommen information om deras sjukskrivningar och svårigheten att snabbt få in ersättare, en förklaring Arbetsmiljöinspektionen (AI) accepterade, trots att sjukfrånvaron i dessa grupper legat på samma nivå i flera år. Fackets krav har hela tiden varit att öka jourbemanningen.

AI ansåg att bristerna måste åtgärdas, men sade samtidigt nej till ST-Spårtrafiks framställan om att ingripa enligt arbetsmiljölagen och meddela förbud eller föreläggande.

–Det förvånar mig att AI inte tog i med hårdhandskarna på samma sätt som mot SJ. Vi från ST-Spårtrafik kan naturligtvis inte acceptera att resenärernas säkerhet tillåts vara ett konkurrensmedel, säger Lennart Nilsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA