Råd på vägen mot nytt jobb

PÅ JOBBET: KARRIÄR2008-06-03

En statlig anställning är inte längre trygg. Men Trygghetsstiftelsen och Trygghetsrådet hjälper uppsagda till en god strategi i sökandet efter ett nytt arbete.

Först och främst måste man acceptera läget: mitt jobb försvinner. Det krävs en mental omorientering om man ska bli effektiv i sökandet efter ett nytt arbete. Det understryker konsulenter vid Trygghetsstiftelsen, som har i uppdrag att stödja människor som blivit uppsagda från statliga myndigheter. På den privata sidan gör Trygghetsrådet detsamma.

Många som blir uppsagda går igenom en period av stark oro för den egna ekonomin. Oron kan blockera förmågan att se framåt och hitta nya lösningar. Det är synd, tycker Trygghetsstiftelsens konsulenter.

Och lite onödigt. För tack vare partsöverenskommelser är inkomsten hyggligt skyddad under ganska lång tid (se artikeln på nästa sida).

Sätt igång direkt

När man insett det och den ekonomiska stressen har lagt sig är det å andra sidan lätt hänt att man kopplar av lite för mycket. Många har en uppsägningstid på ett år, och en hel del är arbetsbefriade och kan inrätta sitt liv efter en hemmarytm.

– Man blir lätt passiviserad, och det ganska snabbt, varnar konsulenten Olle Åberg.

Kollegan Maria Wahlén framhåller att chansen att hitta ett arbete som man verkligen vill ha är större om man kommer igång snabbt med sökandet. Annars kan man bli tvungen att ta första bästa jobb för att slippa gå in på a-kassa efter uppsägningstiden.

– Under uppsägningstiden hinner man också fundera på om man behöver komplettera sin kompetens på något område, tillägger chefskonsulent Claes Johansson.

Rätt till ledighet

Lagen om anställningsskydd ger rätt till »skälig ledighet« utan löneavdrag för att söka arbete, och Trygghetsavtalet för myndighetsområdet ger rätt till betald

ledighet för dem som deltar i utbildning eller »andra insatser« genom stiftelsen.

I vissa fall kan man få gå hem direkt efter uppsägningen, till exempel om det efter en omorganisation inte finns plats för en.

– Men det händer att man säger upp »i förväg« för att vinna tid, konstaterar Claes Johansson. En grundtanke i avtalet är dock att arbetsgivaren ska vara generös med ledighet, och så är det i de flesta fall.

Var måttligt lojal

Den starka lojalitet som många statsanställda känner med arbetsuppgifterna och verksamheten är inte bara av godo, anser man på Trygghetsstiftelsen. De ägnar ofta uppsägningstiden åt att beta av så mycket som möjligt på jobbet innan det är dags att packa ihop, och hinner inte ordna för sin egen framtid. Claes Johansson berättar om hur det en gång brast för en jobbcoach, som försökte övertyga en kvinnlig tjänsteman om att hon borde tänka lite mer på sig själv.

– Han jämförde det med en skilsmässa och frågade kvinnan: om du skulle skilja dig och flytta från huset en viss dag, skulle du då vara beredd att ägna tiden fram till dess åt att städa, diska och laga mat åt din man?

Prata med alla du känner

Sju av tio lediga arbeten tillsätts numera genom kontakter, utan att utannonseras. Därför har det blivit allt viktigare för jobbsökande att utvidga sitt kontaktnät och att marknadsföra sig.

– Sprid ut bland alla du känner att du söker jobb! råder Maria Wahlén. Och tänk på att man kanske behöver berätta lite tydligare för sina vänner vad man faktiskt gör på jobbet.

– Man tror nog ofta att de vet mer än vad de gör.

Informationsintervju

Ett annat sätt att utvidga nätverket är att göra »informationsintervjuer«, det vill säga kontakta arbetsgivare och fråga vilken slags kompetens de söker. Det blir som en marknadsundersökning, samtidigt som man kan testa av hur ens kompetens, utbildning och erfarenhet står sig.

– Helst ska man göra flera, och kanske börja med något som man är mindre intresserad av, anser Maria Wahlén.

Precis som med egen marknadsföring kan det kännas motigt att ta den sortens kontakter, men enligt konsulenterna är de flesta arbetsgivare i princip positiva, och tar emot om de har tid.

Lista möjliga arbetsgivare

Trygghetsstiftelsen och Trygghetsrådet erbjuder hjälp med att analysera den jobbsökandes möjligheter och den lokala arbetsmarknaden i branschen, vilket utmynnar i en jobbsökarplan. Konsulenterna råder också sökande att ta kontakt med bemanningsföretag, allmänna eller nischade.

– Av dem som jobbar i bemanningsföretag får 60–65 procent fast jobb så småningom, och de skaffar sig ett stort kontaktnät, säger Olle Åberg.

Man kan även lägga in sitt cv på sajter som arbetsförmedlingen.se och offentligajobb.se.

Kolla av ansökan

Låt alltid någon annan titta på ansökan och meritförteckning innan du skickar iväg den. Man ska tänka på att man har kort tid, kanske ett par minuter, på sig att göra intryck på den som tittar på ansökningshandlingarna.

Ta tillfälliga påhugg

Ska jag ta ett tillfälligt jobb eller vänta på en »fast« anställning? Ta det, tycker Trygghetsstiftelsens konsulenter. För det första ges nästan aldrig fasta anställningar från dag ett numera, så ett tillfälligt arbete kan ses som en provanställning. För det andra är det alltid bättre att ha ett jobb när man söker andra jobb. N

Avtal ger rätt till råd och stöd

Statligt anställda har genom avtal rätt till såväl ekonomiskt som personligt stöd vid uppsägning. 

Hjälpen kommer från Trygghetsstiftelsen och Trygghetsrådet, som arbetar med myndighets- respektive bolagsanställda. Statliga Posten har en egen omställningsorganisation, Futurum, som samverkar med Trygghetsrådet.

Det personliga stödet består i huvudsak av information, rådgivning och

coachning. Man går igenom individens önskemål, inventerar kompetenser och ger vägledning i jobbsökandet. Den uppsagde kan också få ekonomisk hjälp till utbildning eller till att starta eget.

Både Trygghetsrådet och Trygghetsstiftelsen erbjuder ett tillägg till a-kasseersättningen efter uppsägningstiden. Om man får ett nytt jobb och blir uppsagd även därifrån, kan man efter prövning komma tillbaka för ny rådgivning.

Trygghetsstiftelsen har därutöver ett »inkomsttrygghetstillägg« som ges om man tar ett arbete till lägre lön än det tidigare jobbet. Tillägget täcker hela löneskillnaden under de första två åren, därefter ges halva löneskillnaden under ytterligare två år.

Trygghetsrådet har ingen sådan generell regel, men kan ersätta inkomstförluster i enskilda fall.

UPPSÄGNINGSTID

Uppsägningstiderna enligt lagen om anställningsskydd är 2-6 månader, beroende på anställningstid. Statliga Trygghetsavtalet för myndighetsområdet ger rätt till en månads längre uppsägningstid för varje anställningsår, och efter fyra år fördubblas uppsägningstiden. På privata sidan stadgar exempelvis Almegas avtal för branscherna Kommunikation och Spårtrafik sex månaders förlängd uppsägningstid för personer i åldern 55+ som varit på arbetsplatsen i minst tio år.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA