Ta för dig av det som erbjuds

PÅ JOBBET: FÖRMÅNER2005-04-19

Trots att skattemyndigheten idag är mer generös än tidigare i sin syn på avdragsgilla personalförmåner, har det blivit svårare för facket att förhandla fram nya förmåner för de anställda.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Ökade sjukskrivningar i slutet på 1990-talet fick många arbetsgivare att börja satsa på friskvård. Rätt till en friskvårdstimme i veckan på betald arbetstid är idag den vanligaste personalvårdsförmånen, även inom staten. Tyvärr är det fortfarande bara en minoritet av de anställda som utnyttjar denna rättighet.

Allt fler anställda erbjuds också skattefria bidrag till motionskort på gym, i simhall, för tennis, innebandy och så vidare. Även gruppaktiviteter uppmuntras genom att arbetsgivaren subventionerar deltagande till exempel i Tjejmilen.

Friare ramar

Från och med 1 januari 2004 har förutsättningarna för skattefri motion och annan friskvård förtydligats och förenklats genom att vissa villkor för skattefriheten har slopats.

Motionen och friskvården behöver till exempel inte längre utövas i arbetsgivarens egna lokaler, i förhyrda lokaler eller vara av kollektiv natur. Det avgörande för skattefriheten är att motionen och friskvården riktar sig till hela personalen, är av enklare slag och »mindre värd«. Den får inte heller bytas ut mot kontant ersättning.

Även sådana friskvårdsaktiviteter som tai chi, qi-gong, kostrådgivning och information om stresshantering kan vara skattefria.

Det finns ingen fastställd gräns för hur mycket en skattefri motions- eller friskvårdsförmån högst får kosta. Ett årskort till gängse pris på orten är normalt skattefritt. Det viktiga är att motionen är av »enkelt slag«, som det står i anvisningarna från skattemyndigheten.

Kontorsmassage populärt

Kravet på att massage måste klassas som rehabilitering för att bli skattefri har nu tagits bort, vilket gjort så kallad kontorsmassage, där den anställda betalar en del av kostnaden, mycket populär.

Även subventionerad rehabilitering och förebyggande behandling hos sjukgymnast, naprapat och kiropraktor har ökat.

En liten förmån vi idag knappt tänker på som förmån är fritt kaffe och frukt.

Förmåner i lokala avtal

Myndigheterna följer strikt Arbetsgivarverkets så kallade Alfa-avtal, där ersättning för sjukvårdskostnader (läkarvård, tandvård, sjukgymnastik, psykologbehandling, medicin med mera) regleras. Eventuella andra förmåner förhandlas fram lokalt.

Samma gäller på bolagssidan, där ST tecknar avtal med Almega i två branscher: Spårtrafik och Kommunikation. Dessutom finns det ett speciellt avtal för Lernia.

I STs branschavtal regleras inga förmåner. Generellt kan sägas att det på privata sidan över huvud taget inte finns några kollektivavtalsreglerade förmåner. De som förekommer är rena arbetsgivarbeslut, till exempel friskvårdspengar.

Vissa avtal hänger med från tiden verksamheterna var statliga. I dessa regleras till exempel ersättningar för läkarbesök och dylikt.

Skattepliktigt eller skattefritt?

Skattemyndigheten är idag mer generös än tidigare i sin syn på tillåtna förmåner och gåvor. Förutom bidrag till motion och friskvård accepteras nu även vissa arbetsredskap, till exempel persondator i bostaden, facklitteratur, tidningar, väska för tjänstebruk. Hur ofta – och på vilken nivå – detta förekommer är något som facket inte alltid känner till.n

Motion till alla

o Skattefriheten förutsätter att motions- och friskvårdsförmånen riktar sig till hela personalen. Erbjudandet ska omfatta samtliga anställda oavsett anställningsform, alltså även korttidsanställda och vikarier.

Exempel på skattefri motion är gymnastik, styrketräning, spinning, bowling, racketsporter som bordtennis, tennis, badminton eller squash, lagsporter som volleyboll, fotboll, handboll och bandy.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA