14 snabbspår till jobb för nyanlända

ARBETSFÖRMEDLINGEN2015-10-21

Vid årsskiftet ska det finnas 14 olika snabbspår för nyanlända in på arbetsmarknaden. Det är Arbetsförmedlingens plan. I november ska det första akademikerspåret presenteras.

Snabbspår är en modell för att korta tiden från nyanländas ankomst till arbete. Nyanlända ska snabbt komma ut på en arbetsplats som är relevant för individens utbildning, erfarenheter och intresse. Samtidigt ska branscher där det är brist på arbetskraft få hjälp med kompetensförsörjningen. Därför har regeringen sedan i våras fört samtal med arbetsmarknadens parter, Arbetsförmedlingen och andra myndigheter om snabbare vägar till jobb för nyanlända som har utbildning eller yrkeserfarenhet som efterfrågas i Sverige.

Det enda snabbspår som hittills presenterats är för kockar. Men Arbetsförmedlingens plan är att innan årsskiftet ha färdiga modeller för alla de 14 snabbspår som parterna diskuterat.

”Vi kommer att presentera tre nya snabbspår i november – och då blir det även akademikeryrken. Före årsskiftet ska snabbspår i 14 branscher finnas på plats. Nu pågår samtal i princip varje vecka, och där emellan skickas förslagen runt på remiss”, säger Arbetsförmedlingens ansvariga för partssamtalen Soledad Graffeuille till Arbetsvärlden.

Ur partssamtalen har kommit fram att kraven på kunskaper i svenska behöver anpassas till förutsättningarna för den som är nyanländ. I stället för att kräva goda kunskaper i svenska för att starta valideringen av den nyanländes kompetens ska valideringen kunna göras på modersmålet:

”Det är väldigt höga krav inledningsvis på svenska. Men nu undanröjer vi vissa av hindren genom att validera kunskaperna på modersmålet i stället för att kräva svenska först”, säger Soledad Graffeuille till tidningen.

Fakta – 14 snabbspår

Apotekare Parter: Sveriges Farmaceuter och Sveriges Apotekförening. Myndigheter: Arbetsförmedlingen, Socialstyrelsen och Uppsala Universitet.

Kockar Parter: HRF och Visita. Myndighet: Arbetsförmedlingen.

Besöksnäringen Parter: HRF och Visita. Myndigheter: Arbetsförmedlingen, Myndigheten för yrkeshögskolan och Skolverket.

Hälso- och sjukvård Parter: Sveriges läkarförbund, Vårdföretagarna, Vårdförbundet, SKL och Fysioterapeuterna. Myndigheter: Arbetsförmedlingen, Socialstyrelsen, Universitets- och högskolerådet (UHR), Karolinska institutet och Skolverket.

Kommunal sektor Parter: SKL, Akademikerförbundet SSR, AkademikerAlliansen, Kommunal, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Vision, Läkarförbundet, Vårdförbundet och Fysioterapeuterna. Myndigheter: Arbetsförmedlingen, Socialstyrelsen, Skolverket och Universitets- och högskolerådet (UHR).

Industribranschen Parter: Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna, Innovations- och kemiarbetsgivarna i Sverige (IKEM) och IF Metall. Myndigheter: Arbetsförmedlingen.

Vård och omsorg Parter: Föreningen Vård- och omsorgscollege (SKL, Svenska kommunalarbetarförbundet, Vårdföretagarna, Arbetsgivarföreningen KFO, KFS och Pacta). Myndigheter: Arbetsförmedlingen och Myndigheten för yrkeshögskola.

Transportbranschen Parter: Transportföretagen och Transportarbetarförbundet. Myndigheter: Arbetsförmedlingen och Transportstyrelsen.

Måleribranschen Parter: Svenska Måleriförbundet och Måleriföretagen i Sverige. Myndigheter: Arbetsförmedlingen, Myndigheten för yrkeshögskola och Skolverket.

Trävarubranschen och grafiska företag Parter: Trä- och Möbelföretagen (TMF), Skogs- och Lantarbetsgivarna (SLA), Grafiska Företagen, Unionen och GS. Myndigheter: Arbetsförmedlingen.

Fastighetsbranschen Parter: Fastighetsanställdas förbund, Fastigo, KFO och Almega Fastighetsarbetsgivarna. Myndigheter: Arbetsförmedlingen, Myndigheten för yrkeshögskolan och Skolverket.

Energi- och elektronikbranschen Parter: EnergiFöretagens Arbetsgivarförening (EFA), Ledarna, SEKO, Svenska Elektrikerförbundet, Sveriges Ingenjörer, Unionen och Elektriska Installatörsorganisationen (EIO). Myndigheter: Arbetsförmedlingen och Skolverket.

Byggbranschens tjänstemannasektor Parter: Sveriges Byggindustrier, Sveriges Ingenjörer, Unionen och Ledarna. Myndigheter: Arbetsförmedlingen och Skolverket.

Skog och lantbruk Parter: Skogs- och Lantarbetsgivarna (SLA) och Kommunal. Myndigheter: Arbetsförmedlingen, Skogsstyrelsen, Sveriges Lantbruksuniversitet, Statens jordbruksverk och Skolverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA