Anslagen räcker inte

KRIMVÅRD2005-09-27

Regeringen vill anslå 400 miljoner kronor extra till kriminalvården både i år och 2006. Men varken myndigheten eller facket tror att pengarna kommer att räcka.

– Det var nödvändigt med det extra tillskottet i år, annars hade vi inte fått ut våra löner i slutet av året, konstaterar Per Sunneborn, vice ordförande i ST inom kriminalvården.

– Men det räcker inte, vi kommer att gå in i nästa års verksamhet med ett underskott på 400 miljoner i bagaget.

I tilläggsbudgeten i våras aviserade regeringen mer pengar till kriminalvården för 2005. Samtidigt höjdes ramen för 2006 med 680 miljoner kronor. Enligt budgetförslaget får kriminalvården ytterligare 400 miljoner också för 2006 – totalt räknas anslaget alltså upp med nästan 1,1 miljard kronor för nästa år.

– Vi har fått jättemycket pengar, men de är redan intecknade, säger generaldirektör Lars Nylén och påpekar att även med det ökade anslaget krävs rationaliseringar på omkring en procent.

Det galopperande underskottet i kriminalvården beror på att antalet intagna ökat med 20 procent de senaste tre åren. När lokaler och personal inte räckt till har man tvingats till provisoriska – och dyra – lösningar:

– Jag önskar att kriminalvården fick bättre förutsättningar att tänka framåt, säger Per Sunneborn.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA