Arbetsrätten reformeras i Spanien

SPANIEN2010-06-23

Oppositionen lade ned sina röster när det spanska parlamentet röstade om regeringens förslag till ändrad arbetsrätt. Därmed vann den socialistiska minoritetsregeringen voteringen.

Den reformerade spanska arbetsrätten går ut på att sänka företagens kostnader för att dra ned på personal, förenkla anställningsavtal och stärka de unga på arbetsmarknaden. Reformerna går hand i hand med ett redan beslutat åtstramningspaket mot det skenande budgetunderskottet.

Arbetsmarknadsminster Celestino Corbacho hävdade under debatten att över åtta miljoner arbetslösa eller tillfälligt anställda kommer att dra direkt fördel av reformerna, som enligt honom ger större flexibilitet utan att minska tryggheten i anställningen:

”Det stöder stabila anställningar i stället för ovisshet”, sa han enligt Reuters.

“Reformerna handlar om avskedanden, inte anställande”, sa Partido Populars, PP, taleskvinna Soraya Saenz de Santamaria under parlamentsdebatten, skriver Reuters. Tillsammans med det andra stora oppositionspartiet CiU, katalanska nationalistpartiet, lade PP ner sina röster.

De höga kostnaderna för att friställa personal skrämmer företagen från att nyanställa, har regeringen hävdat till stöd för reformerna. Spanien har i dag en arbetslöshet på 20 procent.

Under den fortsatta parlamentsbehandlingen kommer oppositionen att kunna yrka på tillägg till de beslutade reformerna.

De fackliga organisationerna har blåst till strid mot de nya lagarna. En generalstrejk är utlyst till 29 september. Bakom strejken står de två stora facken UGT och CCOO med närmare två miljoner medlemmar. Strejken är en protest både mot budgetnedskärningarna och de nya reglerna i arbetsrätten, som enligt facken kommer att göra det enklare att sparka anställda, och mot höjd pensionsålder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA