Annons:
I dag växlade ST och arbetsgivarorganisationen Almega yrkanden inför kommande förhandlingar om ett nytt kollektivavtal inom spårtrafikbranschen.Bild:Mostphotos
AVTAL
Nyhet
AVLinus Hellerstedt1 kommentarerTyck till!

Arbetstiden blir knäckfråga inom spårtrafiken

Arbetstiden blir en viktig fråga för båda parter i avtalsförhandlingarna om nya kollektivavtal inom spårtrafikbranschen. När det gäller löneökningarna har fack och arbetsgivare närmat sig varandra, enligt STs förhandlingsledare Marita Larsson.

I dag gick startskottet för loppet om ett nytt kollektivavtal inom spårtrafiksbranschen då ST och arbetsgivarorganisationen Almega växlade yrkanden med varandra.

För STs del utgör medlemmarnas arbetsmiljö och arbetstider de mest centrala frågorna, enligt STs förhandlingsledare Marita Larsson.

ST yrkar på att arbetstiden bör regleras på ett sätt som ökar möjligheten att kombinera arbetsliv och fritid. Den arbetstid som medlemmarna får betalt för är betydligt lägre än den så kallade bortavarotid som man i nuläget inte får betalt för, enligt Marita Larsson.

– När hen kliver av sitt pass kan hen vara i Kiruna och måste vänta på ett tåg hem för att kunna sköta vardagslivet med hämtning, lämning och läxläsning. Det borde kunna regleras med bättre schemaläggning, säger hon till Publikt.

Motparten Almegas förhandlingsansvarige, arbetsrättsjurist Susanne Svärd Elfström, vill inte föregå förhandlingarna genom att kommentera detaljer i motpartens yrkanden i nuläget. Men även hon ser arbetstiden som en viktig fråga att hantera.

– Det handlar om att man ska kunna få ut heltid för den som är heltidsanställd. I dag med de regler som finns i avtalen går det inte alltid, säger hon.

Almega yrkar på att en så kallad undertidspott ska införas, så att arbetstid som inte utnyttjas i en schemaläggningsperiod ska kunna flyttas över till nästa period.

Man yrkar också på att det ska finnas en möjlighet för arbetsgivaren att runda såväl centralt som lokalt kollektivavtal genom att komma överens individuellt med arbetstagaren om avsteg från skrivningarna kring arbetstidens förläggning.

Restriktionerna kring nattarbete bör också skrivas om. Bland annat med en formulering som tillåter ständigt nattarbete, skriver Almega i sitt yrkande.

När det gäller återhämtning vill man korta personalens rättighet till sammanhängande semester, från fyra veckor till tre veckor.

Det är ibland svårt att få ihop sommarsemestrarna, till exempel för lokförare som det inte finns så många av, säger Susanne Svärd Elfström.

När det gäller löneökningarna är parterna betydligt närmare varandra än när det handlar om arbetstidens förläggning.

ST yrkar på ett ettårigt avtal med löneökningar i nivå med det så kallade märket som sätts av industrin.

Enligt Susanne Svärd Elfström vill även Almega hålla sig till märket, men man vill se att löneökningarna ska utgå ifrån ”förutsättningarna på varje arbetsplats och omvärldens påverkan”.

När det gäller avtalslängden yrkar arbetsgivarorganisationen på ett ettårigt avtal eller på en period som motsvarar den som sätts av industrin.

– Att de inte kräver sifferlösa tillsvidareavtal utan lägger sig på märket tyder på att de har lyssnat på oss. Kamp lönar sig, säger STs förhandlingsledare Marita Larsson.

Utöver det om lön och arbetstid yrkar ST på att avtalen ska slå fast att arbetsgivaren ska upprätta rutiner kring hot, våld och trakasserier på arbetsplatserna. Ensamarbetet ska minimeras, och helst försvinna helt, skriver förbundet i sitt yrkande.

En återkommande fråga har varit vad som ska gälla i en situation då den som har en så kallad säkerhetstjänst förlorar sin anställning, eftersom hen inte längre uppfyller Transportstyrelsens krav.

Även om ST inte yrkar på en specifik text i kollektivavtalet i det här läget, är målet att öka omställningstiden för den anställde som råkar ut för en sådan så kallad ”loss of licence”, enligt STs Marita Larsson.

Ett ytterligare yrkande handlar om att besök hos mödravård på arbetstid ska gälla även för medföljande partner, ett yrkande som ST kommer lyfta fram genomgående i den kommande avtalsrörelsen, enligt Marita Larsson.

– Vi tycker att det är en viktig fråga ur ett jämställdhetsperspektiv. Mödravård angår även partnern.

Inlagt av Tomas tors, 02/13/2020 - 15:48
Vad ligger procenten på i löneökning?
Blir det en reallöneminskning, som förra gången? Facken ligger alltid lågt när det är s-regering av någon konstig anledning.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en genomförd myndighetsanalys, som också visar på en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av Covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, uppger Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av virusutbrottet har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetST och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Avtalet löper över tre månader och är ett resultat av den situation som råder på grund av coronaviruset.
ForskningNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant blev påkommen med metadon på jobbet. Nu åtalas han för ringa narkotikabrott och kan förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetStoppa Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, tills vidare. Det kräver företrädare för TCO, LO och Saco i en gemensam debattartikel. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg klagade i veckan på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
Fördjupning: omlokaliseringarFördjupningAtt flytta delar av stats­förvaltningen från Stockholm till andra orter är inte någon ny idé. Nu har flyttlassen gått för de myndigheter som fick besked om omlokalisering under den förra mandat­perioden. I många fall har viktig verksamhet lamslagits.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige döms efter strafföreläggande till dagsböter och villkorlig dom. Kvinnan greps på bar gärning när hon stal pengar i olika valutor ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronaviruset gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen uppdrar åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning. Det gäller inför tredje veckan då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till Försäkringskassan.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.
STATENS SERVICECENTERNyhetStockholm, Göteborg, Malmö och Ulricehamn kommer att få nya servicekontor under 2020, om det förslag som regeringens utredare presenterade under onsdagen blir verklighet. Tidigare har regeringen beslutat om nya kontor i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
KriminalvårdenNyhetJustitiekanslern, JK, kritiserar kriminalvårdens anstalt Storboda för en kroppsvisitation som genomfördes år 2014. Men de som klagat efter händelsen får ingen ekonomisk ersättning för övergreppet.
SPÅRTRAFIKENNyhetFackförbundet Seko stämmer SJ i Arbetsdomstolen sedan en tågvärd fick börja sitt arbetspass efter endast 10 timmars vila, vilket strider mot kollektivavtalet, skriver förbundet. Även dotterbolaget SJ Götalandståg stäms. Enligt stämningsansökan har en grupp deltidsanställda schemalagts på fler timmar än vad de har fått betalt för.
RegeringskanslietNyhetUtrikesdepartementet, UD, har som en följd av coronapandemin beslutat att tillfälligt ta hem viss personal och deras familjer från särskilt utsatta riskområden, rapporterar Ekot.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har tidigare aviserat att man vill låta regionala skyddsombud komma in på fler arbetsplatser. Nu lämnas lagförslaget till riksdagen. Om det går igenom kan de nya reglerna börja gälla redan i augusti.
ÖppenhetNyhetDet var rätt av Kriminalvården att neka en begäran att på plats hos myndigheten få läsa en allmän handling med hänvisning till risken för smittspridning. Det slår kammarrätten fast efter ett överklagande.
SKATTEVERKETNyhetCoronavirusets inverkan på ekonomin gör att Skatteverket förväntas få en brant ökning av ansökningar från företag som vill skjuta upp skatteinbetalningar. Myndigheten styr nu om resurser. ”Nu hoppas man på det bästa och planerar för det värsta”, säger Anders Tell, ordförande för ST inom Skatteverket, till Publikt.
CoronaNyhetReglerna måste omgående ändras så att det är lättare att kvalificera sig till a-kassa, anser TCOs ordförande Therese Svanström i en intervju på organisationens webbplats.
DigitaliseringNyhetMyndigheten för digital förvaltning, Digg, har tagit fram en modell för att öka tillgängligheten av digital information. Dokumentet, som bygger på nio principer, går nu ut på en remissrunda där vem som helst får lämna synpunkter.
MuseerNyhetAlla stora statliga museer har stängt sin verksamhet för besökare på grund av coronaviruset. ”De ekonomiska konsekvenserna är enorma”, säger Joakim Malmström, ordförande för Centralmuseernas samarbetsråd och överintendent på Naturhistoriska riksmuseet.
spårtrafikNyhetRiksrevisionen har i en granskning ansett att regeringens analys kring höghastighetsjärnvägar inte varit tillräckligt ingående. Av en skrivelse till riksdagen framgår att regeringen inte delar Riksrevisionens uppfattning.
öppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Polismyndigheten för att utan lagligt stöd hindrat en frilansjournalist att filma och avvisat honom från ett valmöte med Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson i valrörelsen 2018.
AvtalNyhetST och Almega har tecknat centrala avtal om korttidspermitteringar för de avtalsområden som omfattar spårtrafik och övriga kommunikationer, som flyg.