Avstå lönelyft – av solidaritet

DEBATT: LÖNER2009-11-24

Varför ska alla löntagare ha en fortsatt löneutveckling när de som har omställningspension får försämrad ekonomi, undrar Lennart Pettersson och får svar direkt av STs förhandlingschef.

Varför ska alla löntagare ha en fortsatt löneutveckling när vi som fick gå vid neddragningen 2007 får vidkännas en försämrad omställningspension på grund av att basbeloppet sjunker?

Det enda rätta är, enligt min mening, att alla löntagare också får ta sin del av det minskade basbeloppet genom att avstå från löneökningar under 2010.

Konsekvenserna av hemgången 2007 efter nyss fyllda sextio år blir ju en försämrad ålderspension på grund av
färre år att tillgodoräkna.

Nä, visa en solidaritet med alla de som skickades hem 2007 och inte, på grund av fyllda sextio år, har haft en sportslig chans att få ett nytt jobb.

Lennart Pettersson

SVAR:
Inga lönelyft ger lägre pension

Hej Lennart! Det du beskriver är en verklighet som många medlemmar drabbats av. Den kris som inleddes hösten 2008 har drabbat Sverige hårt. Jag förstår din frustration, däremot tror jag inte att uteblivna löneökningar kommer att göra situationen bättre – tvärtom.

Om vi inte höjer lönerna minskar köpkraften vilket leder till en ännu kraftigare nedgång i ekonomin. Det leder i sin tur till att det kommer ta längre tid för ekonomin att återhämta sig och därmed kommer det också att dröja längre innan pensionerna kan höjas igen, eftersom minskningen av pensionerna hänger ihop med ekonomins utveckling. Att inte höja lönerna skulle därför med stor sannolikhet betyda ytterligare försämringar av pensionerna.

Åsa Erba-Stenhammar
Förhandlingschef, Fackförbundet ST

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA