Det giriga folket

LEDARE2005-03-15

De svenska toppdirektörernas jakt efter mer pengar tycks inte ha några gränser. Nu tjänar de mest i hela EU.

Av:  Jan-Åke Porseryd

Löneskillnaderna i Sverige ökar ständigt.
De inkomster som ökar allra mest är de i toppen.
Näringslivets direktörer tycks vara omättliga i sin jakt efter mer pengar. Det är faktiskt så att numera tjänar svenska vd:ar bäst i hela EU.

Det handlar om månadsinkomster på många hundratusen och i en del fall också på mer än en miljon kronor, visar ett studium av 2003 års inkomstuppgifter. (Siffrorna avser inkomster av tjänst och innefattar alltså inte kapitalinkomster).

I listans topp finns Peter Wallenberg, familjens patriark med 18 miljoner kronor. Lika mycket, 18 miljoner, hade Michael Treschow, ordförande i Svenskt Näringsliv och i Ericsson.

Sverker Martin-Lööf i SCA hade en årsinkomst på 17,5 miljoner. Ericssons vd sedan några år tillbaka, Carl-Henric Svanberg, som sparkat tusentals anställda och så sent som i höstas hyllades som en föredömlig chef av facket (bl a ST), tjänade 17,4 miljoner kronor.

Magnus Lundberg i Pharmacia tog ut 12,6 miljoner, industrimannen Salvatore Grimaldi 12,5 miljoner och Claes Dahlbäck, Investor, 12,1 miljoner kronor.

Volvos Leif Johansson tjänade 11,9 miljoner och kusinerna Jakob och Marcus Wallenberg 11,4 respektive 10,1 miljoner.

2004 var ett fortsatt gott år för direktörerna. Det visar i alla fall de årsredovisningar som hittills publicerats. Investor är frikostig mot de sina: Marcus Wallenberg höjer sin inkomst med 7,5 procent och åt nestorn Peter Wallenberg har avsatts ett pensionskapital på 161 miljoner kronor. Volvo höjde lönen för Leif Johansson till 15,8 miljoner + drygt 2 miljoner i övriga förmåner.

Även i den statliga sfären betalas rejäla ersättningar ut. Nordeas Hans Dahlborg hade 9,2 miljoner, Vattenfalls Lars G Josefsson 6,8 miljoner och Telia Soneras Anders Igel 6,7 miljoner.

Årslönen för Erik Olsson, vd på Posten, där ST har många medlemmar, var fem miljoner kronor.

De samlade förmögenheterna är ett annat mått på girigheten. Många av de svenska toppcheferna har mångmiljardtillgångar. En av dem är byggherren och industriledaren Fredrik Lundberg. Han har delat med sig till sina två döttrar Louise och Katarina Maria som är goda för cirka 600 miljoner vardera.

För att försöka återupprätta ett skamfilat förtroende för det svenska näringslivet tillsatte regeringen för några år sedan en Förtroendekommission, som lade fram förslag för att komma till rätta med direktörernas oskäliga löneförmåner, och med snårskogen av insiderbrott, mutor och annan fiffelverksamhet.

Skandalen i Skandia och de snabbt stigande vd-topplönerna visar att förslagen uppenbarligen inte haft mycket till effekt.

Det svenska näringslivets herrklubb tycks vara fullständigt blind och döv för diskussionen om etik och måttfulla löner/förmåner.

Det är knappast någon tvekan om att de riktigt höga lönerna och förmögenheterna nu passerat det anständigas gräns.

Erfarenheten visar entydigt att förmånerna högst upp i toppen drar med sig lönerna för cheferna längre ner i hierarkierna. Resultatet blir vidgade löneklyftor, följt av ökande spänningar på arbetsplatserna och i samhället i stort.

Det borde vara en viktig facklig uppgift att motarbeta en sådan utveckling.

Jan-Åke Porseryd är chefredaktör för ST Press.
Jan-Åke Porseryd är chefredaktör för ST Press.

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA