Domstolar begär utökade anslag

RÄTTSKEDJAN2012-03-02

Pengarna räcker inte för domstolarna. I sitt budgetunderlag för åren 2013-2015 begär Sveriges domstolar ytterligare 1,2 miljarder kronor för att möta ett ökat antal mål.

De senaste fem åren har de svenska domstolarna fått nästan 54 000 fler mål att avgöra. Den centrala myndigheten Sveriges domstolar förutser att den ökningen kommer att fortsätta de närmaste åren, delvis beroende på större resurser hos polis och åklagare, men också på grund av att ändrade lagar ökar antalet mål.

I budgetunderlaget för 2013-2015 begär Sveriges domstolar rejäla resursförstärkningar. Myndigheten begär ytterligare 375 miljoner kronor i ramanslag och ytterligare 846 miljoner kronor för kostnadsökningar för bland annat offentliga försvarare och målsägandebiträden.

”Vi har de senaste åren sett en förbättrad situation på domstolarna, med allt fler avgjorda mål, vilket är glädjande. Men risken är stor att vi hamnar i ett sämre läge framåt om vi inte kan erhålla ökade resurser. Vi har tidigare fått de resurser som krävts och jag utgår ifrån att vi även fortsatt kommer att få nödvändiga resurser. Det är viktigt att bibehålla den kvalitet vi nått i verksamheten”, säger generaldirektör Barbro Thorblad i ett pressmeddelande.

Sveriges domstolar aviserar dessutom att myndigheten kommer att återkomma till regeringen med en begäran om ytterligare anslag för innevarande år. Enligt myndighetens egen prognos kommer domstolarna att gå back med 278 miljoner kronor i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA