Domstolarna kompetenssatsar

SVERIGES DOMSTOLAR2011-09-01

Sveriges domstolar startar ett omfattande utbildningsprogram för landets 1 600 domstolssekreterare. Tanken är att nyanställda snabbare ska komma in i jobbet och erfarna få chans att vidareutvecklas.

Utbildningarna består dels av e-utbildningar som bedrivs vid datorn, dels 70-80 lärarledda kurser per år. Ett sjuttiotal lärare – erfarna domstolssekreterare och rådmän – ska leda utbildningarna.

Sveriges domstolar har satsat omkring fem miljoner kronor under 2010 och 2011 för att ta fram kurserna.

Till bakgrunden hör att de ökade anslagen till polisen lett till en större måltillströmning hos domstolarna. Andra skäl till satsningen är att domstolssekreterarna under senare år fått utvidgade befogenheter och att det pågår ett generationsskifte inom yrkesgruppen.

Anette Jellve, STs avdelningsordförande inom Sveriges domstolar, tycker att det är positivt att myndigheten lägger ned mycket tid och pengar på kompetensutveckling. Det är också bra att kursutbudet blir synligt och tillgängligt för alla, framhåller hon.

– Det blir en kompetensportal där man kan läsa mycket själv. Tidigare gick alla kursinbjudningar via cheferna.

Varje anställd ska ha sin kompetensprofil på intranätet. Där ska framgå vilka utbildningar man gått.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Inlagt av Annette (ej verifierad) tors, 09/01/2011 - 11:27
Viktigt. Nu kan en stor yrkesgrupp både få kompetensutveckling och användning av den kompetens man redan har.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA