En enda svensk högskola topp 100  

HÖGSKOLAN2014-03-06

Karolinska institutet, KI, är den enda svenska högskola som rankas bland världens 100 mest ansedda. Universiteten i Lund och Uppsala har ramlat ur årets lista från Times Higher Education.

Amerikanska lärosäten dominerar listan över världens mest ansedda universitet och högskolor. Åtta av de tio främsta institutionerna finns i USA. Brittiska Cambridge och Oxford är de enda två icke-amerikanska universitet som lyckats ta sig upp på topp tio. Allra högst anseende har Harvard University, USA.

Totalt finns 46 av de 100 främsta lärosätena i rankningen i USA. Storbritannien har tio institutioner på listan, följt av Tyskland med sex. Japan och Australien har fem var och Nederländerna fyra.

De svenska universiteten i Uppsala och Lund återfanns bland platserna 90-100 i förra årets rankning, men båda har halkat ut från årets lista. Bara KI finns kvar, rankat bland listans 50-60 mest ansedda.

Rankningen är en sammanställning av en enkät bland 10 500 ledande akademiker i 133 länder, som nominerat upp till 15 institutioner vardera.

Tio-i-topp enligt Times Higher Education

 

1.     Harvard University, USA

2.     Massachusetts Institute of Technology, MIT, USA

3.     Stanford University, USA

4.     University of Cambridge, Storbritannien

5.     University of Oxford, Storbritannien

6.     University of California, Berkley, USA

7.     Princeton University, USA

8.     Yale University, USA

9.     California Institute of technology, Caltech, USA

10. University of California, Los Angeles, UCLA, USA

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA