Fack lämnar samverkan på MSB

MSB2011-11-08

Ledningen är dålig på att informera facket och behandlar medarbetare illa, anser ST-avdelningen på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Facket lämnar nu förhandlings­formen samverkan efter ett års prövotid.

MSB bildades för tre år sedan genom en sammanslagning av Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för psykologiskt försvar. Redan under det första året var ST-avdelningen kritisk mot bristen på information från general­direktören Helena Lindberg och mot att ledningen fattade beslut utan att förhandla.

För ett år sedan kom parterna trots allt överens om att under en ettårig prövotid mötas i samverkan i stället för mbl-förhandlingar. Även Saco-förbunden och Seko deltog i samverkan.

»Har inte förtroende för oss«

Testperioden går ut vid månads­skiftet, och STs avdelnings­styrelse är enig om att den inte bör få en fortsättning. Även Seko lämnar samverkan.

– Vi gick in med god vilja och ville verkligen att det skulle bli bra, säger ST-avdelningens ordförande Colin McIntyre. Sedan hände det ena efter det andra som visade att ledningen egentligen inte har förtroende för oss. Och samverkan bygger på förtroende.

Enligt ST får de fackliga före­trädarna information för sent för att kunna sätta sig in i frågorna innan de ska behandlas. Mötesformalia som dagordning och protokoll har blivit eftersatta och utredningar om verksamheten cirkulerar utan att facket fått ta del av dem. Processen kring nedskärningar på MSBs skola i Sandö gick långt innan frågan kom upp på bordet i cent­ral samverkan.

Löneförhandling inte klar

Ett annat problem är att löneförhandlingen från oktober 2010 har dragit ut på tiden och fortfarande inte är klar, vilket enligt facket också har skadat förtroendet för samverkan i övrigt.

Det ST-avdelningen ser som mest allvarligt är att ledningen enligt facket utan godtagbara skäl tvingat två medlemmar att byta arbetsuppgifter. Av hänsyn till de drabbade vill Colin McIntyre inte gå in i detalj på dessa händelser.

– Men ledningens sätt att hantera individfrågor har under­grävt vårt förtroende.

ST Press har inte kunnat nå generaldirektör Helena Lindberg för en kommentar. Överdirektör Nils Schwartz säger i en skriftlig kommentar att det tidsbegränsade samverkans­avtalet ska utvärderas och att den fackliga kritiken är en viktig utgångspunkt inför förhandlingar om ett nytt avtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA