Annons:
Tyskland
Nyhet
AVArvid Jurjaks0 kommentarerTyck till!

Facken optimistiska till ny regeringskoalition

Angela Merkel bildar ny regering tillsammans med socialdemokratiska SPD. Det blev klart under söndagen, sedan SPDs medlemmar röstat ja till att ingå i koalition med CDU och CSU. Från fackförbundens håll uttrycks nu optimism inför de kommande fyra årens politik.

Efter fem månader av politisk ovisshet är det nu fritt fram för en ny koalitionsregering i Tyskland. Socialdemokratiska SPD fick i söndags grönt ljus av sina medlemmar att ingå i en koalition med Angela Merkels kristdemokratiska CDU och systerpartiet CSU.

Därmed är också sista hindret för det koalitionsprogram som de tre partierna kom överens om i slutet av februari undanröjt.

Koalitionens planer kan ”förbättra arbets- och levnadsförhållandena för många människor”, kommenterade tjänstemannafacket Verdis ordförande, Frank Bsirske, i ett pressmeddelande nyligen.

Verdi, som organiserar merparten av de statligt anställda i Tyskland, är inte den fackliga organisation som uttrycker optimism kring de kommande fyra årens planerade politik i Tyskland.

DGB, som fungerar som en paraplyorganisation för förbunden, var tidigt ute och stöttade den socialdemokratiska partiledningens beslut att åter ingå i en så kallad storkoalition med Angela Merkel, efter att försöket till det som gick under namnet Jamaica – ett regeringssamarbete mellan kristdemokrater, liberaler och de gröna – misslyckades i höstas.

”De anställda får ut betydligt mer av en storkoalition än vad som hade varit möjligt med Jamaica. Socialdemokraterna har använt sin rösttyngd väl”, skriver DGBs ordförande, Reiner Hoffmann i ett pressmeddelande.

Industriförbundet IG Metalls ordförande, Jörg Hofmann, tror att det kommer att uppstå debatt kring det finstilta på flera punkter i den 177 sidor långa koalitionsöverenskommelsen.

”Men så ska det också vara. Vi vill att det äntligen blir tydligt vad partierna står för” kommenterar han i ett pressmeddelande.

De delar som facken uttrycker optimism kring, handlar framför allt om förbättrade möjligheter till vidareutbildning. En arbetsmarknad i snabb förändring på grund av globalisering och digitalisering tvingar flera arbetstagare att ställa om, och ibland också byta jobb. Så även i Tyskland.

Den nya regeringen vill därför satsa mer på bland annat yrkesskolor, skapa en nationell strategi för vidareutbildning, samt utvidga studiestödet.

En annan förändring är att den som vill komma tillbaka till heltid efter att ha arbetat halvtid ska få laglig rätt att göra det.

Andra planerade reformer som uppskattas av de fackliga organisationerna är en justering av sjukförsäkringsavgiften till arbetstagarens fördel, en förbättring av pensionssystemet och att arbetsplatserna inom kollektivtrafiken åter säkras med kollektivavtal – något som de upphandlade företagen har kunnat kringgå sedan 2016 genom en införd lagändring. Dessutom ska en utbyggnad förskola göra det lättare att kombinera familj- och arbetsliv.

Visst missnöje uttrycks dock kring att åtgärderna föratt minska visstidsanställningarna är otillräckliga. SPD och fackförbunden krävde i valrörelsen ett totalt stopp för så kallade sakligt grundlösa visstidskontrakt, det vill säga anställningar som är tidsbegränsade utan särskild anledning.

I förhandlingarna kring koalitionsfördraget blev detta en av de svåraste frågorna att komma överens om. Resultatet blev en kompromiss. På en arbetsplats med mer än 75 anställda får endast 2,5 procent av personalen ha en tidsbegränsad anställning om det inte finns några särskilda skäl.

Ämnen: Tyskland
Regeringsbildningen i Tyskland

Sedan valet i höstas har det rått ovisshet kring hur Tyskland ska regeras. Situationen har kommenterats med oro av bland annat flera europeiska ledare och Angela Merkels omtalat goda förhandlingsförmåga har ifrågasatts.

Att det nu åter blir en storkoalition mellan den kristdemokratiska unionen CDU och CSU tillsammans SPD har på flera håll setts som en nödlösning. Bland annat har det socialdemokratiska ungdomsförbundet aktivt kampanjat för att SPD ska gå i opposition och därmed förtydliga alternativen i tysk politik.

Nu blir istället främlingsfientliga Alternative für Deutschland Tysklands största oppositionsparti. Dess närvaro i förbundsdagen har redan lett till häftiga ordväxlingar mellan parlamentsledamöterna.

Onsdagen 14 mars, nästan ett halvår efter valet, väntas förbundsdagen rösta ja till Angela Merkels fjärde mandatperiod som förbundskansler.

Bli den första att tycka till!
NyhetST tar strid för en medlems rätt att genomföra skogsinventeringar och granska avverkningsanmälningar på sin fritid. Länsstyrelsen i Dalarnas län har beslutat att Sebastian Kirppu inte får ägna sig åt detta på sin fritid, med hänvisning till att det skulle kunna vara en förtroendeskadlig bisyssla. Förbundet vill nu att Arbetsdomstolen upphäver beslutet.
ArbetsmiljöNyhetStatliga myndigheter följer inte arbetsmiljölagens regler om att anställda ska ha inflytande över arbetet mot hot och våld. Det bedömer forskare som intervjuat huvudskyddsombud på tio stora myndigheter.
ÖppenhetNyhetEtt halvår efter att Journalistförbundet begärt att få ut utrikesminister Margot Wallströms e-postlogg har regeringen lämnat ut den. I stället för att hemligstämpla hela loggen har man prövat sekretessen rad för rad.
Val 2018FördjupningPublikts valbevakning fortsätter, nu med fokus på hur partierna ser på styrningen av myndigheter och statliga bolag. Några av STs viktigaste krav på den kommande regeringen är fler anställda i staten och att det inte blir några nya omlokaliseringar av myndigheter.
HögskolanNyhetAndelen forskande och undervisande personal ökar i förhållande till andra personalgrupper i högskolan, enligt statistik från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
JämställdhetNyhetLöneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att minska på arbetsmarknaden, enligt en rapport från Medlingsinstitutet. Den oförklarade delen av löneskillnaden är nu 4,3 procent.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan för dess långsamma handläggning av två fall där människor ansökt om ersättning för vård i ett annat EES-land.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten, sedan en man avlidit i samband med polistransport till ett behandlingshem.
HÖGSKOLANNyhetKonkurrens om forskningsmedel på universitet och högskolor leder inte till bättre forskning. Ökade statliga basanslag är en bättre väg att gå, enligt en ny forskningsstudie.
HÖGSKOLANNyhetEn bedragare lurade Malmö universitet att skicka en professors lön till sitt eget konto. ”Ganska genialt”, säger Polisens nationella expert på bedrägerier till Ekot. Universitetet ändrar nu sina rutiner.
REGERINGENNyhetTrots att Socialdemokraterna anser att allmän visstid bör avskaffas har Regeringskansliet har över 200 anställda på allmän visstid, rapporterar Dagens Nyheter. ”Allmän visstid är ett stort problem, och det har sett likadant ut i flera år", säger STs avdelningsordförande Thomas Janson till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetTvå kriminalvårdare på häktet i Helsingborg har friats av personalansvarsnämnden för sin användning av pepparsprej mot en intagen. Nyligen friades en kriminalvårdare av tingsrätten efter en liknande händelse.
BolagsverketNyhetBolagsverket i Sundsvall ska få en tydligare roll i kampen mot brottslighet. Det säger näringsminister Mikael Damberg, S, till SVT och lovar att se över lagstiftningen.
HögskolanNyhetUniversitets- och högskolerådet, UHR, får regeringens uppdrag att öka tillgängligheten till högskolan och att motverka diskriminering av studenter med funktionsnedsättning.
REGERINGENNyhetRegeringen utlovar 120 nya statliga jobb i Kiruna. De ska ersätta de arbetstillfällen som försvinner när Radiotjänst i Kiruna läggs ned.
SocialförsäkringNyhetFörra generaldirektören för Försäkringskassan, Ann-Marie Begler, får nu ett nytt uppdrag av regeringen. Hon ska utreda en samordning av utbetalningar från välfärdssystemen.
ArbetsförmedlingenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Arbetsförmedlingen för att ha lämnat ut uppgifter om en arbetssökandes personliga förhållanden utan att först pröva om uppgifterna omfattades av sekretess.
JämställdhetNyhetLöneskillnaden mellan statsanställda män och kvinnor har minskat med 0,9 procentenheter. Den del av löneskillnaden som inte kan förklaras av objektiva faktorer, den så kallade oförklarade löneskillnaden, ligger på 0,4 procent, skriver Arbetsgivarverket i en ny rapport.
HögskolanNyhetRiksdagen är enig om att hanteringen av uppkomna överskott vid landets lärosäten måste bli bättre. I ett beslut på onsdagen ställde sig alla partier bakom regeringens bedömning av Riksrevisionens granskning.
TRAFIKVERKETNyhetRiksrevisionen riktar omfattande kritik mot Trafikverket för myndighetens hantering av forskningsmedel. Trafikverket lever inte upp till kraven på ”ordning och reda”, enligt Riksrevisionen.
HÖGSKOLANNyhetST stämmer Göteborgs universitet inför Arbetsdomstolen. Universitetet hade beslutat om löneavdrag för en examenshandläggare, men ST anser att medlemmen inte åsidosatt sina skyldigheter i anställningen.
InternationelltNyhetSka det bli verklig fred är det upp till oss själva. Det konstaterar det sydkoreanska fackförbundet för offentliganställda, KPTU, efter toppmötet mellan USA och Nordkorea.
StatsförvaltningNyhet148 500 personer ska nyanställas i staten fram till slutet av 2022, enligt en beräkning som ST har gjort. Många av dem kommer att arbeta med it.
arbetsförmedlingenNyhetInspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, kritiserar i en ny rapport hur Arbetsförmedlingen sköter de arbetssökandes aktivitetsrapporter. Bara två av tre rapporter kommer faktiskt in till myndigheten.
BidragsfuskNyhetPolisen och Åklagarmyndigheten får regeringens uppdrag att gemensamt hitta metoder att förbättra och effektivisera arbetet mot bidragsfusk. Uppdraget ska genomföras i samråd med andra myndigheter.
SkolmyndigheterNyhetEn statlig utredning föreslår att myndigheterna på skolområdet slås samman. Utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, avvisar dock förslaget. Han vill behålla myndigheterna, men regionalisera organisationen.
OpinionNyhetSocialdemokraterna är med 28,6 procent största partiet bland offentliganställda, Moderaterna är näst störst med 19,9 procent och Sverigedemokraterna får 17,1 procent. Det framgår av Statistiska Centralbyråns, SCBs, partisympatiundersökning.
JämställdhetNyhetOjämlikheten i hälsa ökar bland kvinnor, medan den i stort är oförändrad bland män. Det konstateras i en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska studier, IFAU.
ArbetsrättNyhetRegeringens särskilde utredare föreslår att rätten att vidta stridsåtgärder begränsas och att en särskild nämnd inrättas för att besluta om fredsplikt. Men utredningens förslag läggs åt sidan till förmån från det förslag arbetsmarknadens parter presenterat.
öppenhetNyhetUtrikesminister Margot Wallström, S, prickas av ett enigt konstitutionsutskott för UDs hantering av offentlighetsprincipen under Sveriges kampanj för en plats i FNs säkerhetsråd.
FackligtNyhetI en debattartikel välkomnar TCOs chefsekonom Mikael Sandström riksdagens nej till att begränsa vinster i välfärden. Vinstfrågan hindrar en diskussion om hur privata företag kan göra nytta i välfärden, skriver han.
ARBETSRÄTTNyhetHamnarbetarförbundet överväger att begära en prövning av om de nya konfliktregler som parterna föreslagit är tillåtna enligt internationell rätt, skriver tidningen Arbetet.
ArbetsmiljöNyhet»Man måste kunna sätta sina gränser för när det är jobb och när det är fritid«, säger Lena Holm på Lantmäteriet.
PolisenNyhetNär Rebecka Brodin öppnar pass­expeditionen i Ludvika klockan nio är det redan kö.
PrideNyhetFrågan om hur myndigheter bemöter hbtq-personer kommer att stå i centrum för ST vid sommarens Pridefestivaler.
FackligtNyhetDemokratin och fackliga rättigheter är under stark press i många länder i världen. Enligt IFS, Internationella fackliga samorganisationen, har antalet länder som godtyckligt griper fackmedlemmar ökat från 44 till 59 mellan 2017 och 2018.
KriminalvårdenNyhetDe flesta som döms till fängelse får korta fängelsestraff på ett halvår eller mindre. Nu vill Kriminalvården att fler ska dömas till frivård hellre än korta fängelsestraff.
ARBETSRÄTTNyhetArbetsmarknadens parter lämnar ett eget lagförslag om konflikträtten. Syftet är att det ska användas i stället för det förslag som väntas från den utredning som regeringen tillsatt. "Ett styrkebesked", enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetEn chef på Försäkringskassan varnas för att hon jämfört sin egen solbränna med en underställd medarbetares hudfärg. Enligt personalansvarsnämnden kränkte chefen medarbetarens värdighet.
EtableringNyhetRegeringen har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att ta fram en modell för matchning till etableringsjobb. Uppdraget ska genomföras i samråd med LO, Unionen och Svenskt Näringsliv.