Fartblind förmedling

LEDARE2009-06-02

Regeringen har drivit igenom en stor upphandling av privata jobbcoacher. Men i den politiska brådskan tycks uppföljningen ha brustit. Nu krävs att de inblandade lär av misstagen.

Det handlar om hundratals miljoner kronor. Pengar som regeringen har anslagit till stöd för arbetslösa i privat regi. Arbetsförmedlingen fick i uppdrag att under 2008 handla upp verksamhet för 10 000 arbetslösa. Ett enda företag, det lilla KFG, Kompetens- och förändringsgruppen, tog hem en stor del av kontrakten på jobbcoachning och andra insatser för långtidsarbetslösa vuxna och ungdomar.

Därefter har verksamheten rullat på utan att någon haft något att invända. Tills TV4 Nyheterna nyligen visade att företaget inte gav det stöd som utlovats. Antalet coacher var mycket färre och grupperna större än vad företaget utlovat. I Kristianstad gick det enligt nyhetsprogrammet 100 deltagare på varje coach.

Avslöjandet fick Arbetsförmedlingen att reagera. Efter en egen granskning väljer man nu att säga upp 9 av de 27 avtalen – och stoppar KFG från att tävla om nya kontrakt. Bedömningen är att företaget inte klarar att leverera den efterfrågade tjänsten.

Från KFGs sida pekar man på att verksamheten fått godkänt i myndighetens egna leveranskontroller. När ST Press går igenom dessa tycks det emellertid som om granskningen inte varit särskilt noggrann. Inga dokumenterade kontroller har genomförts i år. Och var fjärde kontrollrapport från förra året saknar uppgifter om personalresurser.

Om en entreprenör inte levererar de tjänster som utlovats är det naturligtvis viktigt att det upptäcks. Men det borde ske redan i myndigheternas egen uppföljning. Staten kan inte förlita sig på att medierna ensamma kan stå för den nödvändiga kvalitetskontrollen av stora och dyra entreprenadkontrakt.  

Arbetsförmedlingen har lång erfarenhet av tjänsteupphandlingar. Det borde borga för en kunskap om hur underlag, avtal och uppföljningssystem ska utformas. Men denna gång tycks något ha gått snett. Kanske kan en del av förklaringen sökas i att upphandlingen beställts av en regering som haft bråttom att driva igenom ett systemskifte där privata aktörer får en större roll i arbetsmarknadspolitiken. Om tempo prioriterats framför kvalitet är det inte konstigt att det gått som det gått. Internationella erfarenheter, som tydligt visar att arbetsförmedling på entreprenad fordrar ett genomtänkt system och noggrann kontroll, förefaller ha ignorerats.

Ändå rusar man vidare. Samtidigt som bristerna i den tidigare upphandlingen uppdagats har Arbetsförmedlingen presenterat resultatet i nästa omgång. Nu ska avtal slutas med 950 olika företag. Ett överväldigande antal, som ställer ännu större krav på granskning och uppföljning. De inblandade måste nu dra lärdomar av det som hänt – och tillföra resurser så att systemet fungerar. Och det brådskar. Annars väntar med säkerhet åtskilliga fiaskon runt hörnet.

I dessa tider av ekonomisk kris hänger många människors tillvaro och framtid på att arbetsmarknadspolitiken fungerar väl. Politiker och ansvariga chefer har också ett ansvar för att de stora summor skattepengar som det handlar om används på bästa sätt. Ytterst är det en fråga om statens trovärdighet och politikens legitimitet.

Alexander Armiento
chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA