Annons:
LÖNER
Nyhet
AVAnn DahlinEmmeli Nilsson0 kommentarerTyck till!

Flest män i lönetoppen

Nu har regeringen beslutat om årets löneökningar för myndighetscheferna i staten. Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon får 165 000 kronor i månaden och fortsätter att toppa lönelistan.
Lena ErixonBild:Elin Gårdestig

Denna artikel publicerades 2017 och löneuppgifterna är inte längre aktuella. En artikel med aktuella uppgifter finns högst upp i denna lista.

Det är regeringen som beslutar om lönerna för de flesta myndighetschefer och ytterligare några höga chefer i staten. De har nu fått nya löner, som gäller från 1 oktober 2016. Löneökningen för gruppen som helhet är 2,2 procent.

Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon ökade sin månadslön från 128 200 kronor till 159 000 kronor när hon hösten 2015 gick från posten som generaldirektör på Försvarets materielverk. I år blir det ytterligare 6 000 kronor i påslag – en ökning med 3,8 procent. Hon tjänar nästan lika mycket som statsminister Stefan Löfven, S, vars nya månads­lön är 168 000 kronor.

När Lena Erixon kom till Trafik­verket petade hon ned rikspolischefen Dan Eliasson från toppositionen bland de myndighetschefer vars löner sätts av regeringen. Han behåller andra­platsen med sin nya lön på 160 000 kronor. Den övre delen av lönelistan ser lika­dan ut som förra året, trots att Skatte­verkets kritiserade general­direktör Ingemar Hansson inte får en enda krona i löneökning i år. Finans­minister Magdalena Andersson, S, har deklarerat att Skatteverket behöver ett nytt ledningsteam och att Ingemar Hansson ska få andra arbetsuppgifter när en ny generaldirektör rekryterats.

I år finns åtta män och tre kvinnor på listan över de elva myndighetschefer som regeringen gett högst lön. Sedan förra året har Sjöfartsverkets general­direktör Ann-Catrine Zetterdahl slutat. Hon hade en månadslön på 136 600 kronor. Hennes efterträdare Katarina Norén tillträder 1 juli, men hennes lön har ännu inte offentliggjorts.

*I den tryckta tidningen saknas löneuppgift om lönen för Dan Sjöblom, Post- och telestyrelsen.

Så sätts lönerna för myndighetscheferna
 • Regeringen beslutar om löner för de flesta myndighetschefer – bland andra generaldirektörer, landshövdingar, musei­chefer och lärosätenas rektorer. Rege­ringen beslutar också om lönerna för över­direktörer vid större myndigheter samt läns­styrelsernas länsråd. Totalt handlar det om cirka 200 personer.
 • Regeringen sätter inte lönerna för cheferna för de myndigheter som ligger under riksdagen.
 • Lönen för Arbetsgivar­verkets generaldirektör sätts av Arbetsgivarverkets styrelse.
 • Lönen för de statliga AP-fondernas verkställande direktörer sätts av respektive fonds styrelse.
Myndighetscheferna med högst lön
 1. Lena Erixon, Trafikverket, 165 000 kronor.
 2. Dan Eliasson, Polisen, 160 000 kronor.
 3. Ann-Marie Begler, Försäkringskassan, 156 900 kronor.
 4. Micael Bydén, ÖB, Försvarsmakten, 154 200 kronor.
 5. Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingen, 151 600 kronor.
 6. Ingemar Hansson, Skatteverket, 140 000 kronor.
 7. Erik Thedéen, Finans­inspektionen, 134 000 kronor.
 8. Dan Sjöblom, Post- och telestyrelsen, 131 000 kronor
 9. Hans Lindblad, Riksgälds­kontoret, 130 800 kronor.
 10. Ann Persson Grivas, Luft­fartsverket, 130 000 kronor.
 11. Mikael Ribbenvik, Migrationsverket, 130 000 kronor.
Bli den första att tycka till!
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.