Forskare: S inledde åtstramningar

SJUKFÖRSÄKRINGEN2019-01-25

Åtstramningen av sjukförsäkringen inleddes av den socialdemokratiska regeringen innan alliansregeringens tillträde 2006. Det hävdas i en doktorsavhandling från Göteborgs universitet.

Efter 2006 införde den borgerliga alliansregeringen åtstramningar i sjukförsäkringen. Men många av förändringarna påbörjades redan under den socialdemokratiska regeringen och initierades delvis även av LO. Det visar en avhandling av forskaren Angelica Börjesson som analyserar sjukförsäkringens förändring sedan 1990-talet.

”Åtstramningspolitiken är ett resultat av den idé som präglat den svenska välfärdsstaten sedan decennier: förväntan på en aktiv och ansvarstagande individ även i utsatta situationer, och har sitt idémässiga arv i den svenska socialdemokratiska välfärdsstaten”, kommenterar hon i ett pressmeddelande.

Enligt avhandlingen fokuserade 1990-talets sjukförsäkringspolitik på individens trygghet och oberoende av marknaden. Samtidigt förväntades att individen skulle vara aktiv, ansvarstagande och moralisk. Om staten levererande trygghet och generösa ersättningar förväntades en aktiv och produktiv individ.

Men efter millennieskiftet inleddes en mer åtstramningsinriktad sjukförsäkringspolitik. Den kulminerande i den borgerliga alliansregeringens tidsgräns för sjukpenning och den så kallade rehabiliteringskedjan, som resulterade i att en stor andel av de sjuka blev utförsäkrade.

Avhandlingen bygger på ett stort material av utredningar, propositioner och debatter, och på intervjuer med ministrar, tjänstemän och representanter från fackföreningsrörelsen. En slutsats är att det i både Socialdemokraternas och Alliansens ideologier finns en hög förväntan på den starka och förnuftiga individen.

”Min avhandling visar att det inte är en ny högerpolitik vi ser under 00-talet, utan att reformerna har ett stöd i ett brett spektrum av aktörer och att frö till dessa åtgärder fanns redan för tjugo år sedan”, skriver Angelica Börjesson i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA